Pražský Toulcův dvůr nabízí tolik aktivit, že nebudete vědět, kam zajít dřív

15. srpen 2017
Česko – země neznámá

Toulcův dvůr je památkově chráněný soubor budov, jejichž historie sahá až do středověku. První zmínka o něm pochází z 11. června 1362. Tehdy ho dostal spolu s rychtou a vsí do zástavy rychtář Petřík z Lešťan od sázavského opata Vojtěcha. Dnes v přírodně i historicky ojedinělém areálu sídlí zájmové sdružení Toulcův dvůr, které budovy i pozemky spravuje.

Tvrz v centrální části dvora náležela po dlouhá léta Sázavskému klášteru. Celá Hostivař poté patřila nejvyššímu purkrabství, spravovali ji stavové Království českého a roku 1866 se stala majetkem „obce království Českého“. Posledním zemědělsky činným nájemcem zemského hospodářského dvora čp. 32 byl František Toulec. Moudrý hospodář, laskavý člověk, který nenechal žádného pocestného odejít bez pohoštění. Proto nese dvůr jeho jméno.

„V 60. letech dvacátého století dostal dvůr do správy Státní statek Praha. Zřídil tu velkovýrobnu krmných směsí a bývalé stodoly přestavěl na průmyslový objekt,“ popisuje Halina Holá, pracovnice Infocentra a lektorka mateřského centra Mateřídouška.

V roce 1992 vyčlenila vláda ČSFR areál Toulcova dvora pro neziskové ekologicko-výchovné účely a převedla ho do vlastnictví města Prahy. Areál Toulcova dvora je zachovalou sídlištní památkou evidovanou ve Státním seznamu kulturních památek. Jako součást původní zástavby osady Hostivař leží na území Městské památkové zóny Hostivař vyhlášené roku 1993.

Ohrožená plemena i naučná stezka

Na farmě v Toulcově dvoře probíhá dlouhodobý projekt Noemova archa, zaměřený na záchranu a využití původních českých plemen. A tak tu můžete potkat českou červinku, přeštické prase, valašskou ovci nebo huculského koně.

Přírodní plochy slouží návštěvníkům k relaxaci a domácím zvířatům k pastvě

Přes 8 hektarů přírodní plochy se rozkládá pod dvorem směrem k Zahradnímu Městu a potoku Botič. Slouží návštěvníkům k relaxaci, dětem a školám k výuce a domácím zvířatům k pastvě. Jeho součástí je naučná stezka, která vás provede loukami, pastvinami pro koně a trávníky v třešňovém sadu. Poznáte lesy Toulcova dvora, mezi kterými tvoří ojedinělé biotopy lužní les a mokřad.

Mají tu spoustu dalších zajímavostí. V pravé straně zahrady objevíte bylinkovou spirálu postavenou podle pravidel permakultury. Chlebová pec vystavěná z jílu stojí pod šindelovým přístřeškem proti Zahrádce Toulcova dvora. Podobné pece sloužily k pečení v raném středověku. Zahrát si můžete na dendrofon. Skládá se ze čtrnácti „píšťal“ - větví různých druhů stromů zavěšených na dřevěné konstrukci. Různé vlastnosti dřev díky němu porovnáte různými smysly: zrakem, hmatem a hlavně sluchem.

V Toulcově dvoře fungují zájmové kroužky, ekologické programy vzdělávají děti, mládež i pedagogy, drobotina sem chodí do mateřské školy (i do lesní), maminkám s dětmi je určen mateřský klub. Pořádají tu Biojarmark, Dožínkové slavnosti, Den dětí i Den zvířat, Masopust, ale taky přednášky, promítání nebo koncerty. Pochutnat si můžete ve Zdravé jídelně. Návštěvníkům je k dispozici ekoporada, knihovna a mohou se tu také ubytovat.

Areál je zdarma přístupný denně od 8 do 18 hodin. Na www.toulcuvdvur.cz se dočtete mnohem víc.

Spustit audio