U Dobřan na Plzeňsku obnovili lesopark z dob první republiky

8. duben 2016
Česko – země neznámá

Nedaleko Dobřan na Plzeňsku se podařilo obnovit zaniklý lesopark. Za první republiky místo zvané Martinská stěna opravdu žilo. Byly tu pěší stezky, kaple, místa pro odpočinek. Po válce se oblast, kterou vybudoval německý spolek Hubertus, nechala záměrně zpustnout. Díky místním milovníkům přírody Martinská stěna znovu kvete.

A proč Martinská stěna? Za první republiky se dostal do obliby nový sport – lezení po skalních stěnách. V Evropě začala po vzoru Martinské stěny v Rakousku vznikat řada míst, kde se dalo lézt. A dostávala spontánně jméno po svém rakouském vzoru. V České republice dodnes najdete takových míst několik.

Jedním z nich je právě skalní stěna uprostřed znovuobnoveného lesoparku u Dobřan v úpatí kopce zvaného Kamínek. Ale rozhodně není nutné se sem vydat s lanem a karabinami. Procházka lesoparkem stojí za to i bez horolezeckých ambicí.

Nepropustné houštiny, zarostlé cestičky a v neposlední řadě ruiny kapličky nad městem, to všechno už je dnes naštěstí minulostí.

Labyrinty, zvon a síla přírody

První významnou akcí při obnově lesoparku bylo obnovení kapličky Čtrnácti svatých pomocníků v nouzi a její vysvěcení v roce 2010. V dalších letech místní nadšenci upravovali lesopark tak, aby mohl znovu sloužit svému původnímu účelu.

Jeden z krásných symbolů lesoparku

Vznikly v něm nové zpevněné cesty, dřevěné můstky přes údolí a celkem se tu dnes můžete projít po téměř třech kilometrech stezek. Při procházce vás čeká čtrnáct zastavení plných zajímavostí o okolí. Zdejší fauně, flóře a historii.

V lesoparku narazíte i na dva labyrinty. Jeden vyskládaný z kamenů, druhý, který teprve roste. Bude z habrů a děti se tu určitě pěkně vyřádí. Procházku zpříjemňují také zastavení s různými symboly. Velké kamenné srdce, kříž nebo zvonička. Tu mají děti v oblibě už teď.

Výlet do lesoparku Martinská stěna můžete spojit s procházkou z dobřanského náměstí po turistické trase. Provede vás i přes kamenný most přes řeku Radbuzu, čtvrtý nejstarší kamenný most v České republice.

autor: Pavel Halla
Spustit audio