V zoo v Plasích na severu Plzeňska mají tři unikáty. Bílého lva, tygra a klokana

6. říjen 2017
Česko – země neznámá

Téměř 200 zvířat z celého světa najdete v zákoutích živé přírody v originální zoologické zahradě v Plasích na Plzeňsku. A čím je ještě výjimečná? Jedině tam můžete na vlastní oči vidět hned tři živočišné druhy, které jsou hříčkou přírody a jejich představitelé jsou tudíž celí bílí. Bílého lva, tygra a klokana.

Přestože jsou bílí lvi velice vzácní, občas se prý objeví v jižní Africe. Nejde ale o albíny, jako v případě klokana v zoo v Plasích. Jejich neobvyklé zbarvení je dáno recesivním genem. Bílý lev je v nevýhodě při lovu, protože může být snadno odhalen. Mláďata i dospělí jedinci jsou čistě bílí.

První bílý lev se podle šéfa zoo v Plasích Petra Neumanna objevil v 50. letech minulého století v Indii. Od té doby jej chovají zoologické zahrady po celém světě. V Plasích mají tři bílé lvy - lva jménem César a dvě lvice: Kleopatru a Nefertiti.

Dalším dravcem bílého zbarvení, který obývá zoo v Plasích, je tygřice jménem Jessica. I ona je na první pohled mnohem světlejší než její druh, tygr Tarzan. V zahradě si všechna zvířata můžete prohlédnout z bezpečí horního dřevěného ochozu. Nám se při natáčení reportáže podařilo dostat i do jinak nepřístupných prostor. Do jámy lvové.

Navštívili jsme výběh se dvěma mladými lvy jihoafrickými, ke kterým si zatím troufne i průměrně odvážný reportér Českého rozhlasu. V době natáčení jim totiž byly teprve tři měsíce, takže velikostí i zbarvením připomínaly tyhle kočičky spíš psa labradora.

V expozici americké Arizony bydlí třetí běloch

Třetím unikátem je skutečný albín, klokan bennettův. Když se řekne klokan, určitě se vám vybaví zejména charakteristické klokaní skoky. Bílému fešákovi v Plasích se ale při našem natáčení do skákání moc nechtělo.

Bílá lvice Kleopatra

Jen se líně povaloval a spal. Stejně jako jeho normálně zbarvený kamarád. Jak s úsměvem dodal Petr Neumann, jeho klokani většinou od rána do večera a vlastně i v noci jenom žerou.

V zoologické zahradě Plasy toho ale najdete mnohem víc. Téměř 200 dalších živočichů a desítky vzácných rostlin z celého světa. A kromě toho mají třeba Drákulův hrad, ve kterém na vlastní oči uvidíte proměnu člověka v upíra.

autor: Pavel Halla
Spustit audio