Vodu z posvátné studánky Čerlinky u Litovle využívá i skupinový vodovod

18. září 2015
Česko – země neznámá

Na Hané existuje poměrně silná tradice svatých vod, ještě větší úcty se zde ale těší studánky. Moc jim podle legend darovala Panna Marie. Z jednoho takového pramene dnes čerpá vodu velká vodárna, která jí zásobuje město Litovel a celé okolí. Z Čerlinky si přesto můžete vodu stále natočit.

Pramen Čerlinka prýští odpradávna z hlubokého podzemí Hornomoravského úvalu v lužním lese nedaleko litovelského cukrovaru. Odkdy je toto místo předmětem uctívání jako Svatá voda, není zcela jasné. První potvrzené zprávy o poutích ke zdejší sošce Panny Marie pocházejí z 18. století. Konaly se obvykle 8. září na svátek Narození Panny Marie.

Dříve se k prameni chodívalo přímo do cukrovaru úzkou pěšinkou vedoucí přes pole. Byla to součást výletní trasy, která vedla kolem studánky k nedaleké lokalitě Černý kříž. Tam stojí železný kříž zasazený do kamenné mohyly. Podle dobových zpráv byli pod křížem pochováni vojáci, kteří zemřeli v období napoleonských válek, zejména v bitvě u Wagramu v roce 1809. V nedalekém zámku Nové Zámky byl totiž v té době zřízen lazaret. Později zámek sloužil jako vyhledávané výletní místo. Nyní je v něm sociální ústav pro mládež.

Zámek v Nových Zámcích byl výletním místem i lazaretem pro vojáky v napoleonských válkách

Čerlinka je zdrojem pitné vody i pro Olomouc

Samotná studánka byla znovu upravena v roce 1916. Zasadily se zde cementové skruže a nad nimi stříška se zasklenou skříňkou pro sochu Panny Marie, na místo se instalovaly lavičky a upravila se štěrková cesta. Soška Panny Marie Immaculaty (latinsky neposkvrněné) je na místě dodnes, v roce 2011 se dočkala oprav a spolu s pramenem ji vysvětil litovelský farář.

Litinová socha Panny Marie byla nedávnou zrestaurována

V 60. letech 20. století začal být o zdejší pramen zájem kvůli potenciálnímu napájení okolních městských aglomerací. Nejprve byl podzemní zdroj vody zachycen vrtanou studnou. Voda se využívala v místní vodárenské síti, od roku 1975 se prameniště stalo součástí skupinového vodovodu, která napájí dokonce i vzdálenou Olomouc.

Naštěstí se při stavbě vodárny pamatovalo i na ty, kteří po dlouhá léta chodili k prameni po svých. Neupravená voda se přímo ze zdroje svádí do kohoutku, kvůli čemuž sice ubylo romantiky, ale přece jen si zde můžete svatou vodu stále načepovat. Díky stálému monitoringu vodárenské společnosti máte navíc jistotu, že je tato svatá voda pitná.

autor: kbz
Spustit audio