Od hyacintů k fíkusům. S pokojovými rostlinami se vyplatí experimentovat

30. leden 2016

Trh nabízí široký sortiment pokojových rostlin, o to komplikovanější je hledání takové, které by vyhovovaly specifické podmínky našeho bytu. A má jít o rostlinu okrasnou květem nebo listem? O rady se podělila Zdena Němcová, vedoucí skleníku Areálu Západ Botanické zahrady v Praze-Troji.

Není nutné, abychom doma měli celý život třeba jen fíkusy. Experimentujeme, dokupujeme, ale ne vždy se trefíme. „Když je vidět, že se rostlině v bytě nedaří, pořiďme si novou, pěknou,“ nabádá Zdena Němcová s tím, že je vlastně zbytečné se o květinu starat a doufat, že se zmátoří.

Sortiment pokojových rostlin je tak široký, že si můžeme vybrat rostliny, kterým se bude v domácím prostředí dařit. Žijeme v teplém a suchém bytě v paneláku nebo v domku, kde jsou v různých místnostech různé teploty? Na kterou světovou stranu jsou místnosti orientované? K tomu se vyplatí přihlížet. Odborníci v zahradnictví nebo hobby centru vám na základě těchto informací poradí, pro kterou pokojovou rostlinu se rozhodnout.

Fíkus do každé domácnosti

Rostlinám s okrasnými listy se daří poměrně dobře ve všech podmínkách. Jde o fíkusy nebo Scindapsusu, rostlinu, která se pne a vytváří pohledné listové scenérie. „Mám velice ráda Agleonemy, to jsou vděčné rostliny a dobře jdou v panelákových bytech,“ svěřuje se Zdena Němcová. Coleus, Monstery, Dracény nebo Sanseviery se s úspěchem pěstují už léta.

Gardénie jasmínovitá

Pokojové rostliny okrasné květem jsou většinou vhodné do chladnějších podmínek kolem 15 až 18 stupňů. Spadá k nim například brambořík, azalka, primule, rychlené cibuloviny – hyacinty, narcisky. Lze mezi ně zařadit i kolopejku, která ale snese i teploty 20 až 22 stupňů.

Do teplejších podmínek doporučuje Zdena Němcová Saintpaulie (africké fialky): „Ale musí mít specifické podmínky, nesnáší přímé slunce a zálivku na list. Když o ni budete dobře pečovat, odmění se vám nádhernými květy!“

Spustit audio