Radioamatérské vysílání žije i v době internetu. V čem spočívá jeho kouzlo?

22. duben 2017

Vratislav Vaverka bydlí v desátém patře panelového domu v Hradci Králové. Ne náhodou riskuje výšlap po schodech v případě, že nepojede výtah. Jeho koníčkem je totiž radioamatérské vysílání. A k tomu potřebuje antény přímo na střeše.

„Kouzlo vysílání je v tom, že v poměrně krátké době získáte spoustu dobrých přátel na celém světě. Když mám chuť si popovídat s radioamatérem z druhého konce světa, sednu k rádiu a někoho tam určitě najdu“, vysvětluje radioamatér, který se svému koníčku věnuje už 60 let. A není to jen specifický druh zábavy. Tento koníček člověka motivuje k neustálému studiu jazyků, techniky, šíření rádiových vln, výpočetní techniky a podobně.

Rychlý rozvoj, zejména výpočetní techniky, se nevyhnul ani radioamatérskému vysílání. Vysílání „morseovky“ na ručním klíči už dávno patří historii. Současný radioamatér se bez počítače neobejde. Klávesnice dnes nahrazuje klasické ruční klíče, pomocí počítače a vhodných programů může každý navazovat spojení nejen telefonií nebo telegrafním provozem, ale počítač nahrazuje i dálnopis a televizní kameru.

„Mně se to ale líbilo dříve víc, než se do toho zapojila výpočetní technika. Mělo to více kouzla,“ říká paní Vaverková. A jak snáší manželovu zálibu, která spolkne hodně času i peněz? „ Za ty roky jsem si zvykla. Chlap má mít koníčka, protože když nemá koníčka, není to dobře. Byli bychom rádi, kdyby to po něm jednou převzali naši vnuci.“

Libuše volá Londýn znovu po 75 letech

Když se řekne Libuše, vybaví se nám mytická česká kněžna. Ale jmenovala se tak i vysílačka, kterou během druhé světové války používal český odboj s Londýnem při operaci Silver A. Radiostanici obsluhoval radista a šifrant výsadku Silver A, četař Jiří Potůček, který za to zaplatil smrtí. Letos je to právě 75 let.

Klasický klíč, na kterém vysílal četař Potůček v roce 1942 do Londýna

A právě v den výročí se členové roty Nazdar s pomocí královéhradeckých radioamatérů rozhodli vysílání zopakovat. Sestrojili repliku radiosoupravy, která před nedávnem vysílala signály ze stejného místa jako před 75 lety. „Libuše volá Londýn,“ Ozvalo se z půdy domu Sádka čp. 148, kde dnes sídlí Rybniční hospodářství Bohdaneč. Bez radioamatéra Vratislava Vaverky by se tato akce neobešla. Umí totiž jako jeden z mála i původní radioamatérské techniky. Například vysílání na ručním klíči, co už je skutečný anachronismus v této branži.

autor: jsl
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.