Vánoční stromek v květináči ozdobí váš pokoj a v dalších letech i zahradu

17. prosinec 2016

Stromky v květináči jsou stále oblíbenější. Pokud se o ně správně staráte, vydrží do příštího roku a další léta ozdobí i vaši zahradu. Jedná se proto o přijatelnou variantu, pokud nechcete každý rok řezat nový vánoční stromek.

Nejdůležitější je plynulý přesun z venkovního prostředí do bytu, bez velkých teplotních rozdílů. „Stromek stěhujte postupně“, radí zahradnice z Černé za Bory Ivana Vavřinová.
„Nejprve na chladnější verandu a teprve potom do teploty kolem dvaceti stupňů. Pokud budete rostlinu přesouvat z minusových teplot do plusových, nemá šanci přežít.“

Přetopené pokoje stromkům v květináči nesvědčí

Ani prostředí teplého obýváku stromek v květináči nesnese příliš dlouhou dobu. Nesmí se totiž probudit. Týden v teplé místnosti je maximum! A nezapomeňte ho zalít. Ideální je tato varianta na chalupy, kde může klidně zůstat i po svátcích. Na chalupě si lidé užijí Štědrý den, potom odjedou a stromek nechají na světlém místě v nevytopené chalupě až do jara. Takový stromek v květináči může být hezkým ozdobným prvkem i na chladnějších místech v domě, jako jsou terasy nebo verandy.

Vánoční dekorace v zahradnictví Černá za Bory

Kdy vysadit stromek v květináči na zahradu

Když přestane mrznout, můžete stromek z chladné chalupy nebo jiné místnosti v domě vystěhovat zpět na zahradu a přechovat ho v květináči ještě na příští rok. Důležité je pravidelné přihnojování a zalévání, aby měl dostatek živin a nestrádal. Pokud si stromek přejete vysadit na zahradu, můžete. Současné teplé zimy dovolí rostlinu přesadit brzy poté, co ho vystěhujete z domu. Ale teplota by měla být alespoň kolem deseti stupňů nad nulou.

Jaký druh je nejvhodnější pro pěstování v květináči

Výběr stromků v květináči je opravdu velký. „Hezky vypadá stříbrný smrk, jedle nebo smrk omorika, což je vlastně něco mezi jedlí a smrkem. Krásná je také jedle kavkazská a jedle korejská. Všechny tyto stromy mohou růst později i v zahradě. Smrk omorika je relativně nejužší, ale na druhou stranu má malou nevýhodu při zdobení. Nemůžete na něj dát těžké ozdoby, má totiž jemné větve. Ale na zahradě je úžasný. Z jedné strany má tmavě zelené větvičky a druhá strana je stříbrná. Všechny stromy ale vyrostou do výšky, nejsou to žádné miniatury, takže musíte mít na zahradě dostatek prostoru. Jedle naroste asi do výšky deseti metrů,“ uzavírá zahradnice Ivana Vavřinová.

autor: jsl
Spustit audio