Pavel Zedníček byl už na základní škole považován za třídního baviče

Známý herec Pavel Zedníček pochází z Hoštic-Heroltic na Vyškovsku, vyrůstal ve Zlíně. Studoval na kožařské průmyslové škole, ale představa života v obuvnické továrně mu přišla spíše děsivá než přitažlivá. Jak se jeho život vyvíjel?

„Když jsem skončil devítiletku, tak jsem nevěděl, co chci dělat, přemýšlel jsem o strojařině, to mě nebavilo, ekonomická mě nebavila, zdravotní škola mezi holkami, i když by to nebylo špatné, ale tak jsem si našel kožařskou průmyslovku ve Zlíně, kde jsem si myslel, že je to takové trošku tvořivější, že přeci jen musíš dělat ty modely, ty kopýtka a vymýšlet si nějaký boty, takže nakonec jsem skončil na kožařské průmyslovce a tam jsem se ovšem nedostal na koženou obuv, ale dělal jsem obor obuv gumová, tzv. pryžová.“

Díky extrovertní povaze se už na základní škole zapsal mezi ostatními dětmi jako třídní bavič. Bylo proto celkem přirozené, když mu v roce 1969 kamarád poradil, ať své schopnosti využije na herecké škole. Pavel Zedníček jeho nápadu využil a podal si přihlášku na JAMU, kam ho přijali. Během studií se seznámil s hereckou partou kolem Jiřího Bartošky a Karla Heřmánka.

Čtěte také

„JAMU byly čtyři nejlepší roky mého života. Přišel jsem tam z menšího města, a kdybych neudělal přijímačky, tak jsem zůstal někde na kožařině a dnes bych byl vedoucím dílny ve Svitu."
„Svit už nefunguje, a já si stejně myslím, že byste v žádné dílně neskončil. Spíš v nějakém zlínském divadle.“
„Možná bych zabrousil do Vizovic do ochotnického krůžku, ale nevím.“

Už během studií vystupoval v Divadle Na provázku. Studium dokončil v roce 1973 a krátce poté se vydal za svými studentskými příteli, kteří se neshodli s brněnskou divadelní scénou a začali se uplatňovat v Činoherním studiu v Ústí nad Labem.

Pavel Zedníček v Tandemu

„Můj odchod do Ústí mrzel hlavně Míru Donutila, což byl tehdy můj nejbližší druh. Když jsem odešel, tak na mě byl trošku naštvanej... No, hodně naštvanej byl. Kurňa, už jsme měli Provázek, já jsem byl před podpisem smlouvy, a pak se to nějak vyvrbilo, že jsme s Jirkou Bartoškou a Heřmanem odešli do toho Ústí.“

Pavel Zedníček miluje cestování, hru na klarinet a zajímá se o létání. Jeho herecká poloha se vždy pohybovala na úrovni výrazné situační komiky, slavné role má ostatně především v komediálních filmech, seriálech a televizních pořadech. O tom, že se mu daří okolí rozesmát, vypovídají i přední příčky v anketách divácké popularity, které často obsazuje.

autor: Stanislav Zdílna
Spustit audio