Oponka často končí v salámech. Můžete z ní přitom udělat výborný steak

Oponka je úzký a plochý sval, který drží bránici. Asi 5 cm plochý a 50 až 60 cm dlouhý proužek masa na levé i pravé straně zvířete slouží jako hlavní sval bránice a podílí se na jejím napínání. Jak s ním pracovat?

Po stržení silné vazivové blány se čistý sval požívá jako jedinečné maso na gril, na guláš nebo pro přípravu tex-mex fajitas. Oponka je díky prokrvení velmi šťavnatá a křehká. Vyniká výraznou chutí. Bohužel na jatkách patří k těm částem hovězího, které bývá hned po porážce odděleno. Jako takzvané krvavé maso se často používá na semletí do salámů.

Pro přípravu steaku doporučujeme maso nejprve lehce naklepat a následně smotat a svázat provázkem. Ruličku pak rozřízneme na dva kusy, které připravíme na pánvi či na grilu při vysoké teplotě. Maso se musí zatáhnout. Jako většinu steakových mas ho osolte až před podáváním.

Letní masová škola Františka Kšány

Řezník František Kšána ml.

František Kšána pracoval 20 let se svým tatínkem. Před lety se osamostatnil a dnes šéfuje proslulému řeznictví Naše maso v Praze 1. Je nadšeným posluchačem Českého rozhlasu a už léta mu v hlavě zraje plán na velkou knihu o mase. Podle jeho slov by měl dobrý řezník umět se zákazníkem promluvit i poradit. Denně to dokazuje ve svém řeznictví, nově tak činí i na vlnách regionálních stanic Českého rozhlasu.

autor: František Kšána ml.