Chebané se ve městě cítí bezpečně

17. leden 2012

Více než polovině obyvatel příhraničního Chebu se ve městě žije dobře. Vyplynulo to ze speciálního průzkumu, který si v minulém roce nechala zpracovat chebská radnice. Anketa probíhala v září a říjnu a účastnilo se jí více než 700 respondentů. Týkala se několika oblastí, komunikace mezi městem a občany, dopravy a bezpečnosti.

Na obecný dotaz, jak se občanům v Chebu žije odpovědělo pozitivně více než 50% z oslovených respondentů. Průzkum ukázal, že k těm méně spokojeným patří lidé ve věku od 18 do 29 let. Chebané hodnotí pozitivně i bezpečnost. Poukazují ale na dlouhotrvající problémy, které jim vadí. Těmi jsou automaty a prostituce. Nejvíce ale kritizují zvyšující se vandalismus.

Podle starosty města Pavla Vanouška je průzkum pro vedení města důležitý zejména pro podporu lepšího života obyvatel a zdokonalení práce radnice v nejproblémovějších oblastech.

Kvůli dlouhodobému problému s vandaly, který úzce souvisí s velkým počtem provozoven s herními automaty město už minulý rok připravilo vyhlášku s omezením zavírací doby heren. Ta platí od 10. ledna Radnice přísně kontroluje její dodržování. Herny musí podle nové vyhlášky zavřít v 17 hodin, restaurace v centru města pak ve všední dny o půlnoci, o víkendu ve 2 hodiny ráno.

Omezení provozní doby se nelíbí provozovatelům některých zařízení. Část z nich chce s radnicí jednat o změně vyhlášky. Na internetu už koluje i petice, kterou do současné doby podepsalo téměř 400 lidí. Podle místostarosty Chebu Michala Pospíšila si ale omezení provozní doby vyžádaly jak stížnosti lidí, tak i statistiky městské policie, která v okolí provozoven, které mají otevřeno dlouho do noci, musí opakovaně zasahovat.

Průzkum spokojenosti občanů je významnou součástí předloni zahájeného projektu Implementace efektivního procesního řízení. Veškeré aktivity v rámci projektu jsou financovány z Evropského sociálního fondu - Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost. Celkové náklady včetně vybavení učebny pro vzdělávání úředníků a uvolněných zastupitelů, přesahují 7 miliónů korun.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio