Karlovarský kraj navštívila delegace z partnerského Changpingu

22. říjen 2013

Do Karlovarského kraje přicestovala delegace z partnerského distriktu Changping. Kromě prohlídky Karlových Varů se delegace zúčastnila i jednání se zástupci Karlovarského kraje. K diskutovaným tématům patřila tradiční čínská medicína.

„Jsem rád, že mohu v našem kraji přivítat delegaci z distriktu Changping a věřím, že pro nás bude jednání přínosné. To, co naše kraje spojuje, je hlavně cestovní ruch a na to bychom se měli zaměřit. Do budoucna bychom ale také mohli rozvinout spolupráci například v oblasti tradiční čínské medicíny,“ uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

A právě tradiční čínská medicína byla jedním z hlavních témat společného jednání. „Rádi bychom navázali na diskusi, kterou jsme zde rozvinuli při dubnové návštěvě a která se týkala tradiční čínské medicíny. Již jsme v této věci jednali s našimi nemocnicemi, které jsou ochotny do Karlovarského kraje vyslat své lékaře,“ uvedl náměstek starosty okresní vlády distriktu Changping Su Weidong.

Tradiční čínská medicína vychází z léčitelství, které je tisíce let staré. Na rozdíl od západní medicíny vnímá lidské tělo jako vysoce provázaný celek. Svým ojedinělým přístupem obnovuje stav vnitřní rovnováhy a dokáže pacientovi navrátit nejenom zdraví, ale pomáhá jej také dlouhodobě udržovat.

V rámci společného jednání se delegace rovněž zmínila o tom, že k většímu přílivu čínských turistů do České republiky by pomohlo zavedení přímé letecké linky Praha – Peking. V případě Karlovarského kraje je pak zapotřebí, aby byla dostavěna kvalitní dálnice z Prahy do Karlových Varů.

Karlovarský kraj uzavřel partnerství s pekingským distriktem Changping v roce 2007. Od té doby proběhlo několik vzájemných návštěv.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio