Karlovarské letiště má za sebou další úspěšný rok

9. leden 2014

Rok 2013 se stal dalším úspěšným rokem ve fungování mezinárodního letiště v Karlových Varech. Opět byla překonána hranice sto tisíc odbavených cestujících v jednom roce. Nový rekord má hodnotu 104 469 pasažérů.

Zvýšený počet cestujících letiště v Olšových Vratech zaznamenalo přesto, že v průběhu roku došlo k výpadku dvou linek – společnosti Rossiya do Sankt Petěrburgu a společnosti České aerolinie do Samary.

„Tato skutečnost tak potvrzuje setrvalý zájem o přímá letecká spojení. Výpadek cestujících na těchto dvou linkách byl totiž zcela kompenzován nárůstem počtu pasažérů na tradičních linkách. Z hlediska Karlovarského kraje je však klíčové, že prakticky všichni cestující následně pobývají v našem regionu a tím významně napomáhají rozvoji turistického ruchu, ekonomiky a udržení zaměstnanosti,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Navrátil.

Nejvíce cestujících přilétá do lázní z Moskvy

Stabilně nejvýznamnější pozici si drží linka z a do Moskvy. Její podíl se zvýšil na zhruba téměř 70% z celkového počtu odbavených cestujících. Následují linky do Sankt Petěrburgu a Jekatěrinburgu. Kromě pravidelných linek tradičně fungovala během letní sezóny charterová linka do Antalye, kterou využilo celkem 1 229 cestujících.

Mezi leteckými společnostmi, které létají do Karlových Varů, si vedoucí pozici udržuje a nadále posiluje společnost České aerolinie. Následují letecké společnosti Aeroflot a Ural Airlines.

„Objem počtu cestujících na našem letišti v roce 2013 bude mít nepochybně pozitivní odraz i v hospodářských výsledcích za loňský rok, přičemž výpadek dvou linek nebude mít zásadní negativní dopad do hospodaření společnosti. Přesná čísla o hospodaření naší společnosti budou k dispozici později, ale už nyní je možné konstatovat, že společnost opět splní finanční plán a bude zisková, což je v současné době velmi pozitivní skutečnost. O výsledcích hospodaření budeme veřejnost jako tradičně informovat, jakmile budou konečná čísla k dispozici,“ uvedl ředitel letiště Václav Černý.

Airbus A330, letadlo, České aerolinie (ilustrační foto)

Z Karlových Varů se začne létat také do Německa

Karlovarské letiště předpokládá v příštím roce další mírný nárůst počtu odbavených cestujících. V průběhu roku dojde k zavedení charterového spojení z německého Düsseldorfu. Jedná se o společný projekt Lázní Františkovy Lázně, Krajského úřadu Karlovarského kraje a společnosti Euromed ze Spolkové republiky Německo.

Mezi další aktivity bude patřit nejenom rozvoj leteckých linek z tradičních trhů v bývalém Sovětském svazu, ale i průzkum létání do nových teritorií. Letiště Karlovy Vary předpokládá pro rok 2014 i významné investice, z nichž nejdůležitější bude zahájení výstavby nového objektu stanice letištní Záchranné a požární služby.

autor: Radim Jehlík
Spustit audio