Kvůli neznámé látce hasiči evakuovali dětský tábor v Rotavě

5. srpen 2014

Obyvatelé dětského tábora v Rotavě na Sokolovsku se zúčastnili hasičského cvičení, které mělo prověřit situaci, kdyby jejich tábor zasáhla neznámá nebezpečná látka.

Cvičení zůstalo až do poslední chvíle utajené jak před zasahujícími hasiči, tak před dětmi z dětského tábora. Malí táborníci zažili kromě evakuace také dekontaminaci ve speciálním zařízení hasičů.

Námětem cvičení byl únik neznámé látky ve formě bílého prášku z balíčku, který přišel poštou do dětského tábora. Prášek kontaminoval téměř všechny děti i dospělé, nezpůsobil jim ale žádné zjevné zdravotní problémy. Vedoucí tábora pro jistotu informovala záchranáře.

Tábor bylo nutné uzavřít

Hasiči po dohodě s pracovníky hygienické stanice rozhodli o uzavření tábora tak, aby nikdo ze zasažených táborníků neopustil prostor tábora. Zároveň na místo vyslali jednotky pro zajištění evakuace a také dekontaminace všech zasažených osob.

V prostoru fotbalového hřiště v Rotavě zřídili hasiči po domluvě se starostkou města evakuační centrum, přímo u tábora pak připravili dekontaminační sadu. Ta již byla využita v reálné situaci například při jarních záplavách ve středních a severních Čechách.

S dětmi přímo v táboře komunikoval člen posttraumatického intervenčního týmu hasičů, který jim vysvětloval, co se bude dít a čím projdou. Po odvedení z tábora, který byl celý označený jako nebezpečná zóna, muselo všech 33 dětí a 10 vedoucích absolvovat dekontaminaci.

Součástí cvičení byla i evakuace a prohlídka hasičské techniky

Poté je autobus převezl do evakuačního centra. Tam dostali najíst a napít a vyčkali zde do doby, než přivolaná chemická laboratoř provedla rozbor neznámé látky z tábora. Po ukončení cvičení měli malí táborníci možnost si prohlédnout techniku hasičů.

Hasiči cvičili v Rotavě na Sokolovsku nebezpečnou kontaminaci dětského tábora

Cvičení se zúčastnilo celkem 13 jednotek hasičů. Na místě zasahovali jednotky z profesionálních stanic Kraslice, Sokolov, Karlovy Vary, Cheb a sokolovských chemických závodů.

Přidali se i dobrovolní hasiči z Rotavy, Kraslic, Pozorky, Vintířova, Šindelové, Oloví, Krásna a Lázní Kynžvart.

Hasiči cvičili v Rotavě na Sokolovsku nebezpečnou kontaminaci dětského tábora
autor: Radim Jehlík
Spustit audio