Rada města se zatím neshodla, jakým způsobem jmenuje šéfa sokolovského "Horňáku"

29. listopad 2014

Rodí se v sokolovské koalici jablko sváru? Po vyžádaném auditu městských organizací teď starosta čelí sporu s koaličními partnery. Zatím poměrně v klidu diskutují o tom, jak město obsadí křeslo ředitele zdejšího domu kultury.

Dosud patřilo starostovi Janu Pickovi. Jenže zatímco on by své místo na čtyři roky přenechal své zástupkyni, zbytek radnice je proti.

Vedením sokolovského kulturního stánku je zatím pověřená Jana Fefferová, dosavadní zástupkyně uvolněného starosty Jana Picky z ČSSD. Podle něj by bylo nejlepší, kdyby jej zastoupila po celé čtyři roky starostování.

„Nevidím tam žádný problém. Navíc já tam budu docházet co možná nejčastěji, abych teď ze začátku pomohl. Paní Jana Fefferová byla mít statutárním zástupcem a skončila ve výběrovém řízení, které se konalo před šesti lety, těsně za mnou. Já jsem pak byl rád, že jsem jí oslovil a ona vzala funkci mého zástupce,“ říká Picka.

S tím nesouhlasí místostarostka Renata Oulehlová z hnutí ANO. V každém případě trvá na novém konkurzu, byť by nový šéf nastoupil na dobu určitou.

„Já si myslím, že je to fundovaný člověk, ale my nechceme trafiky a nějaké plynulé přejití někam. Už při koaličních vyjednáváních jsme hovořili o tom, že musí být transparentní výběrové řízení. Umíme si představit, že by ředitele neměla vybírat rada města, ale nezávislá komise tvořený z odborníků a samozřejmě představitelů města,“ dodává Oulehlová.

K výběrovému řízení se nakonec přiklání i koaliční Hnutí pro město Sokolov, v čele s místostarostou Karlem Jakobcem z ODS. „Pověřovat můžeme někoho na týdny, možná měsíce, ale určitě ne na léta. Vzhledem k tomu, že se jedná o poměrně dlouho dobu, tak bych po tu dobu svolal výběrové řízení a dosadil na čtyři roky nějakého prozatímního ředitele,“ říká Jakobec.

Čtěte také

„Můj názor jsem prezentoval hned, jak jsem se stal lídrem ČSSD a ten byl takový, že bych byl nejraději, kdyby ty čtyři roky Městský dům kultury (MDK) v Sokolově opravdu pokračoval v cestě, na kterou jsem s paní Fefferovou vykročil. Pro mě by ona byla stoprocentní zárukou toho, že MDK by jel dál bezproblémovým chodem,“ obhajuje svůj postoj starosta Jan Picka.

O tom, jakým způsobem město obsadí ředitelské křeslo kulturního stánku, bude rada jednat příští týden.

autor: Pavla Sofilkaničová
Spustit audio