Čínská firma chce v Chebu vyrábět tlumiče do aut

15. únor 2015

Během dvou let chce v chebském průmyslovém parku zahájit výrobu přední světový producent dílů pro automobilový průmysl, čínská společnost BWI. Tato informace zazněla na setkání vrcholného managementu společnosti s chebským starostou Petrem Navrátilem.

„Jedná se o velmi významného investora s celosvětovou působností. V minulosti koupili například část americké společnosti General Motors. Podniky mají po celém světě, mimo jiné v USA, v Mexiku nebo v sousedním Polsku. V připravovaném chebském závodě by chtěli zaměstnat 300 lidí,“ řekl po skončení schůzky Petr Navrátil.

Společnost BWI chce svůj podnik umístit do jedné z nájemních hal. „Naše společnost se zabývá především výrobou tlumičů a brzdových systémů. Většina našich odběratelů je z Německa a dalších států západní Evropy. To je také jeden z důvodů, proč jsme se náš nový závod rozhodli umístit právě do Chebu,“ vysvětlil prezident společnosti BWI Jiang YunAn.

„V chebském závodě budeme vyrábět tlumiče pro německou automobilku BMW. Roční produkce by měla postupně dosáhnout 4 milionů kusů,“ doplnil americký manažer společnosti John Beres, který má chebský projekt na starosti.

Nové firmy slibují stovky pracovních míst

V budované druhé etapě průmyslového parku bude investorům k dispozici dalších více než 30 hektarů ploch s kompletní infrastrukturou. Veškeré pozemky druhé etapy jsou přitom už prakticky rozebrány.

Na nových pozemcích průmyslového parku se chystá rovněž investovat firma, která vyrábí klimatizace a topné systémy pro vozidla nebo koncern zabývající se výrobou průmyslových dřevěných obalů.

Díky rozšíření průmyslového parku má v Chebu přibýt minimálně tisícovka nových pracovních míst. Nezanedbatelný je také finanční přínos. Za prodej pozemků by město mělo získat přes 140 milionů korun.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio