Šanci na titul Historické město roku má i západočeský Cheb

4. únor 2015

Do soutěže o cenu za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových zón a rezervací za rok 2014 se v Karlovarském kraji přihlásila tři města, a to Horní Blatná, Cheb a Bečov nad Teplou.

„Informace o tom, že jsme se umístili v krajském kole na prvním místě, mne velmi potěšila. Město Cheb se zúčastňuje soutěže od roku 1997. Již dvakrát jsme byli nominování mezi prvními třemi městy, ale získat titul se nám zatím nepodařilo,“ řekl starosta města Petr Navrátil.

Komise, která byla složena ze zástupců ministerstva pro místní rozvoj, Sdružení historických sídel Čech, Moravy a Slezska a Národního památkového ústavu, vyhodnotila přihlášky a navštívila přihlášená města. Součástí prezentace byla i procházka městem s prohlídkou obnovených objektů.


Přehled umístění měst za Karlovarský kraj:
1. Cheb (celkem 228 bodů)
2. Horní Blatná (celkem 200 bodů)
3. Bečov nad Teplou (celkem 198 bodů)

„Na základě bodového hodnocení komise stanovila pořadí, kdy se vítězem stalo město Cheb. Hodnocení přihlášených měst v jednotlivých kritériích bylo velmi vyrovnané. Odměnou výherci v tomto krajském kole bude finanční částka v hodnotě 100 tisíc korun. Cheb tak postupuje do celostátního kola soutěže a bude usilovat o titul Historické město roku 2014, který může v případě výhry přispět do městského rozpočtu částkou ve výši jednoho milionu korun,“ sdělila Inka Ratajová z Národního památkového ústavu v Lokti.

Od roku 1997 je cena Historické město roku předávána při příležitosti slavnostního setkání ve Španělském sále Pražského hradu, které je zároveň oslavou Mezinárodního dne památek a sídel.

Prvním držitelem tohoto ocenění se stalo město Svitavy, zatím poslední cenu za rok 2013 si odneslo město Chrudim.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio