Neznámí lidé krmí koně chlebem. Ti pak mají koliku, která ohrožuje jejich životy

23. únor 2015

Náročné dny mají za sebou zaměstnanci zvířecího útulku v Ostrově u Karlových Varů. Zachraňují tam koně, který měl vážnou koliku. Tu mu způsobili lidé, kteří ho nakrmili chlebem. A to i přes přísný zákaz, který stanice umístila u výběhů. Nezodpovědné chování přitom řeší útulek čím dál častěji.

„Ondrášek je hucul, kterému je 12 let. A vzhledem k tomu, že ho někdo nakrmil chlebem, tak dostal závažnou koliku. Musel být oddělen od stáda a přemístěn do karanténního boxu, kde se o něj starala paní doktorka tak, aby to přežil,“ říká předsedkyně občanského sdružení Ostrovský Macík Hana Šimková.

„Kůň je nemocný od neděle. Stává se nám to pravidelně, Stalo se to už mnoha koním od nás, některým i několikrát. Je to proto, že o víkendu naší naučnou stezku o koních navštíví hodně lidí, kteří si přinesou chleba a ten pak dávají právě koním. A ty dominantnější a rychlejší se toho nažerou a potom je jim špatně,“ popisuje Šimková.

Kolika pro koně může být i životu nebezpečná

„Ten stav je vždycky závažný. Vyžaduje hodně namáhavou léčbu. Kůň se musí třeba celou noc vodit. Musí se zvedat, když se nemůže postavit. A potom následuje druhá fáze, že se mnozí z těch koní po pečivu následně schvátí. Schvátí se jim kopyta a tam už ta léčba trvá třeba rok a je finančně hodně náročná,“ říká Hana Šimková.

Kůň Ondráš, který byl úplně zdravým koněm, je v současné době invalidní. A to jen kvůli tomu, že ho lidé nakrmili chlebem.

„U každého jedince to probíhá trochu jinak. Záleží právě na tom, jestli se mu schvátí nohy nebo ne. Nebo jestli zůstane u té koliky. Ondráš už je měl schvácené kvůli krmení pečivem několikrát,“ stěžuje si Šimková.

Na pastvinách, kde jsou koně vypuštěni, visí všude u ohradníků nápis: přísný zákaz odkládání odpadu, vstupování do ohrad, krmení koní. Někteří z koní mají zdravotní problémy a musí držet dietu. Jejich krmením jim můžete způsobit závažné zdravotní problémy nebo smrt.

„Březina je jedna z nejstarších kobylek, které tu máme. Bude jí 25 let, takže v tomto věku jsou jakékoliv zdravotní komplikace život ohrožující. Měsíc jsme jí dávali do pořádku. Jen, co se z toho dostala, tak jí lidé znovu nakrmili a opět dostala koliku. Teď se vše opakuje. Jakékoliv další nakrmení nějakým špatným krmivem může opět způsobit to, že bude ve špatném stavu,“ varuje Hana Šimková.

Pastviny kontrolují několikrát denně strážníci, protože lidé kromě krmení koní nechávají otevřené ohradníky. Někteří si dokonce na běžkách přes pozemky zkracují cestu domů.

Spustit audio