Obyvatelé Chebu si nemohou novou protihlukovou vyhlášku vynachválit

12. duben 2015

Od 1. dubna vstoupila v Chebu v účinnost vyhláška, kterou zastupitelstvo schválilo na svém únorovém zasedání. O nedělích, státních svátcích a dalších státem uznaných svátcích je tak v zastavěném území zakázáno používání strojů, přístrojů a zařízení způsobujících hluk.

Jedná se například o motorové sekačky, křovinořezy, cirkulárky, motorové pily, drtičky větví, vrtačky či bourací kladiva. Omezení se tedy týká nejen hlučných činností souvisejících s údržbou zeleně, ale i stavebních prací, které mohou hlukem obtěžovat.

„Cílem vyhlášky je zajištění klidu o svátcích a nedělích. Občané by v těchto dnech neměli používat hlučné stroje, které mohou ostatní rušit. Jedná se hlavně o otevřené prostory, ale i byty, například v panelácích. Neděle a svátky by měly být dny odpočinku. Třeba v sousedním Německu je to naprosto běžné a nikoho by tam v těchto dnech rušit klid nenapadlo. Podobné vyhlášky však už platí i v některých českých městech,“ uvedl chebský místostarosta Pavel Hojda.

Čtěte také

„Město dlouhodobě řeší řadu stížností na obtěžování hlukem ve dnech volna. Problémy jsou především v nových vilových čtvrtích. Ve starší zástavbě se lidé většinou roky znají, takže se vždycky nějak domluví,“ dodal starosta Petr Navrátil.

Omezení se dotkne i stavebníků, včetně těch, kteří pracují na městských zakázkách. Rovněž technické služby Chetes budou v uvedených dnech muset například přestat sekat trávu. Omezení se naopak netýká veřejnosti přístupných sportovních, kulturních a dalších společenských akcí.

Porušení povinností stanovených touto obecně závaznou vyhláškou může být postiženo jako přestupek nebo jiný správní delikt.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio