Chebský starosta se setkal s organizátory podpisové akce za záchranu kláštera na Spáleništi

6. červenec 2015

Organizátoři podpisové akce na podporu záchrany zchátralého kláštera Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže v ulici 17. listopadu v Chebu předali starostovi města Petru Navrátilovi podpisové archy s 573 jmény lidí z celé republiky. Podpisová akce proběhla také v sousedním Německu, kde se k ní připojilo více než 1 800 lidí.

Stávající vlastník kláštera připravuje podle dostupných informací v současné době jeho demolici. Organizátoři podpisové akce žádají zastupitelstvo, aby učinilo veškeré možné kroky k zabránění nevratné destrukci areálu bývalého kláštera.

„Komplex klášterních budov vykazuje zřejmé památkové hodnoty a je součástí dějin města. Věříme, že klášter nemusí být znám jen jako místo shromažďování lidí bez domova a drogově závislých osob. Jsme přesvědčeni, že stále lze dosáhnout jeho záchrany a že lze nalézt jeho smysluplné využití buď k jejímu původnímu účelu či jako multifunkční kulturní prostor pro občany města,“ tvrdí organizátoři petice.

Čtěte také

„Zbylé budovy by mohly například plnit účel kláštera, objektu se službami sociálního zaměření, internátu či jiného ubytovacího zařízení. Rozměrný klášterní park pak lze využít pro obyvatele přilehlého sídliště jako klidovou zónu,“ píše se v prohlášení.

Klášter Kongregace Milosrdných sester sv. Kříže byl vybudován na začátku třicátých let 20. století. Svému účelu sloužil necelých dvacet let. Po roce 1989 byl vrácen kongregaci, která ho posléze prodala. Opuštěný klášter poté několikrát změnil majitele a chátral.

Stávající vlastník připravuje podle dostupných informací v současné době jeho demolici. Město ho před časem oslovilo s nabídkou na odkoupení, ale požadovaná cena 20 milionů korun byla příliš vysoká.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio