Díky ocenění půjde na opravy chebských památek více peněz

9. srpen 2015

Město Cheb dá více peněz na opravy domů v historickém centru města. V letošním roce tak bude díky tomu na území památkové rezervace opraveno šest objektů.

Vedle prostředků každoročně rozdělovaných v rámci Programu regenerace městských památkových rezervací a zón použije k tomuto účelu i více než jeden milion korun, které radnice dostala jako odměnu v souvislosti se ziskem titulu Historické město roku.

V letošním roce bude díky tomu na území památkové rezervace opraveno šest objektů - dva v majetku města a čtyři soukromé. „Vlastníci těchto čtyř domů dostanou na jejich rekonstrukce finanční příspěvky v celkové výši přibližně 1,3 milionu korun. Město pak získalo na opravy svých dvou objektů přes 1,2 milionu,“ vysvětlila místostarostka Daniela Seifertová.

Čtěte také

Opravovat se budou dva domy na Růžovém kopečku, dva v Jateční ulici a po jednom na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a v Dlouhé ulici.

„Půjde například o rekonstrukce fasád a střech, výměny oken nebo vchodových dveří. V případě městského domu na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad budou prostředky použity i na zrestaurování kamenného erbu,“ upřesnil místostarosta Pavel Hojda.

Držitelem prestižního titulu Historické město roku 2014 se Cheb stal díky vítězství v celostátním kole soutěže O cenu za nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace městských památkových rezervací a zón.

Čtěte také

Vedle tohoto titulu se Cheb letos může pyšnit i Památkou roku. Tou se stal Schirndingerův dům na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad, jehož fasáda prošla v loňském roce celkovou rekonstrukcí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio