Konec provizoria! Psí útulek v Sokolově bude trvalý a rozšíří se

30. říjen 2015

Útulek pro zvířata ze Sokolova a okolí v areálu soukromého ranče Vránov se bude rozšiřovat. Radní schválili, že se z provizorního zařízení stane místo, které bude trvale vyhovovat normám pro standardní útulek.

Vzniknou zde další kotce i zázemí pro pracovníky. Investici bude město majiteli splácet během pěti let prostřednictvím zvýšeného nájmu. Rozšíření útulku by mělo zajistit splnění všech potřebných hygienických a veterinárních norem.

„Dojde tam jak k navýšení počtu kotců, tak zlepšení prostředí pro samotné pejsky. Budeme pracovat i na tom, aby dvě pracovnice, které jsou tam zaměstnány, měly odpovídající prostředí. Na to je potřeba investice do samotného vybudování a budeme potřebovat také větší prostor," říká starosta Jan Picka.

Z dosavadních 15 kotců by se měl počet zvýšit na 20, přibude i ošetřovna. Díky rozšíření budou moct služby útulku využívat i některé okolní obce.

Původně chtělo město na soukromý pozemek útulek umístit pouze dočasně. „Vybudování útulku na zelené louce by ale stálo 15 až 20 milionů korun. Navíc útulek na Vránově funguje velmi dobře, psi v něm zůstávají velmi krátce. Totéž se nedalo říct o předchozích útulcích, kde se je často nedařilo udat novým majitelům celé měsíce," zdůvodnil rozhodnutí místostarosta Karel Jakobec.

Záchytné zařízení provozuje městská policie v Sokolově. Funguje od poloviny roku 2012.


Psí útulek na ranči Vránov u Sokolova
autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio