Silnici na Klínovec zřejmě získá od kraje město Boží Dar

8. leden 2016

Karlovarský kraj chce převést příjezdovou silnici na Klínovec na město Boží Dar. Vyřazením ze sítě veřejných silnic bude moci obec v zimní sezoně zpoplatnit vjezd na silnici, na které před dvěma lety vybudovala rozsáhlé parkoviště pro lyžaře.

„V minulosti silnice stále ještě plnila funkci silnice druhé a třetí třídy. Ale poslední dva roky už ztrácí význam a je to z 99 procent turistická záležitost. I naše Krajská správa a údržba silnic doporučila vyhovět Božímu Daru a silnici na něj převést," říká náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Když město před dvěma lety investovalo s pomoci dotací miliony do rekonstrukce a rozšíření silnice, počítalo s tím, že v zimě bude sloužit jako parkoviště pro lyžaře. Jenže protože šlo stále o veřejnou komunikaci, zpoplatnění nebylo možné. O převod město už několikrát žádalo, teprve nyní má šanci, že silnici získá do svého majetku.

Podle starosty Božího Daru Jana Horníka bude vjezd na silnici zpoplatněn jen v zimním období, když bude sníh. "Bude tam i zdarma krátkodobé parkování na půl hodiny, aby si lidé, kteří chtějí jen dojet k rozhledně, mohli bezplatně zaparkovat. Celodenní parkování pro lyžaře pak bude zhruba za stovku," slíbil Horník.

O silnici se město už stejně stará na základě smlouvy s Karlovarským krajem. Podle toho, jaká je zima, stojí roční údržba až 300 tisíc korun.

Pokud zastupitelstvo kraje převod silnice schválí, placené parkování v době lyžařské sezony by se mohlo spustit už v této sezoně.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio