Do Karlových Varů by mohla létat letadla z Izraele i Německa

20. leden 2016

Na karlovarské letiště by mohly už letos začít létat spoje z Izraele a německého Düsseldorfu. Návštěvníci z nových destinací by tak mohli rozšířit klientelu místních lázní a částečně nahradit výpadek hostů z Ruska a rusky mluvících zemí.

„Trend izraelské klientely je vzestupný. My jsme také vytvořili pobytové balíčky na míru izraelskému trhu. Slibujeme si od toho další růst izraelské klientely v Karlových Varech," říká primátor Petr Kulhánek.

„Naším cílem je domluvit takové podmínky, abychom linky nemuseli dotovat. Můžeme nabídnout například slevy na poplatcích na letišti. Pokud cestovní operátoři budou schopni naplnit linky ze dvou třetin nebo dokonce ze tří čtvrtin, tak by se mohly uživit," tvrdí náměstek hejtman Jakub Pánik.

Karlovarský kraj, město i soukromé firmy založily sdružení na podporu vzniku nových linek, které je připraveno v případě ekonomické výhodnosti některé linky částečně dotovat. Cílem je dovézt do regionu turisty, lázeňské hosty nebo obchodníky z jiných než východních zemí.

Letiště Karlovy Vary je stále z velké většiny závislé na leteckých linkách do Ruska. Po poklesu kurzu rublu a krizi na Ukrajině ale počet ruských klientů výrazně klesl. Letiště tak muselo zavést úsporná opatření. Počet pasažérů letiště se předloni snížil téměř o pětinu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio