Delegace z Pardubic v Karlových Varech obhlédne, jak postavit levný terminál

15. červenec 2015

Vlastníci pardubického letiště, město a kraj, chystají exkurzi do Karlových Varů. Tam totiž mají nový letištní terminál za 100 milionů. Projekt pardubické odbavovací haly přitom počítá s třikrát vyšší cenou.

Cesta pardubického hejtmana Martina Netolického z filmového festivalu v Karlových Varech možná změní projekt výstavby terminálu na letišti v Pardubicích.

Hejtman si cestou z Karlových Varů totiž všiml odbočky na letiště a rozhodl si ho prohlédnout. Zjistil, že tamní hala je moderní, se zajímavým designem, splňuje podmínky oddělení schengenského a neschengenského prostoru, má kapacitu přibližně 250 tisíc cestujících ročně a hlavně stála jen 100 milionů a ještě velkou část zaplatila EU.

Letiště Karlovy Vary

Co se současným projektem?

Původní projekt byl naddimenzovaný a drahý. Akcionáři, kterými je město a kraj, proto zadali provozní spolenčíosti EBA zlevnit stavbu.

To se nakonec částečně podařilo, jenže ani za těch 300 milionů se nepodařilo najít firmu, která by ho postavila. Nejlevnější nabídka byla 380 milionů, proto bylo výběrové řízení zrušené a nový tendr zatím akcionáři nevypsali.

Čtěte také

Podle hejtmana Martina Netolického není potřeba projekt už znovu zásadně předělávat, ale myslí si, že je reálné se dostat až na čátku 250 milionů pomocí menších úprav.

Odletová hala Pardubického letiště zatím moc reprezentativní není

Město souhlasí, do Varů pojede i primátor

Kraj ale není jediný akcionář, stejnou část letiště vlastní město. I primátor Martin Charvát s nápadem hejmana souhlasí a už jsou i domluvení, že se do Karlových Varů na letiště pojedou znovu společně podívat i se zástupci společnosti EBA.

Ředitel letiště Michal Červenka, se kterým mluvila redaktorka Drahomíra Bačkorová, takové nadšení neprojevoval. Podle něj je situace na karolvarském letišti jiná a nelze ji úplně přenést k nám. Tamní investice prý neumožňuje další rozvoj.Exkurze do Karlových Varů je v plánu příští týden.

Čtěte také

autor: ba
Spustit audio