Karlovy Vary by mohly mít i víc než jen dvě současné lanovky

22. březen 2016

Turisticky oblíbené dvě lanovky v Karlových Varech by mohly v budoucnu doplnit další. S rozvojem tohoto druhu dopravy počítá i Integrovaný plán rozvoje území města a okolí. Bude ale záležet hlavně na dostatku peněz.

„Námětů je hned několik, rekonstrukce lanovky k Imperialu nebo stavba nové mezi hotelem Thermal a Drahovicemi. Byl tu i plán na lanovku od parkoviště KOME na Vítkův vrch. Jestli se ale budou realizovat, zatím není jisté," říká náměstek primátora Michal Riško.

Pro Karlovy Vary jsou lanovky charakteristické a mají už stoletou tradici. Lázeňská část města se rozkládá v úzkém údolí řeky Teplé a je po obou stranách lemovaná vysokými kopci. Lanovky jsou tak nejen atrakcí, ale i součástí městské hromadné dopravy.

Lanovky by mohly řešit i omezený počet parkovacích míst v okolí centra města

Například lanovka od Thermalu k hotelu Marttel, kde je velké parkoviště, by umožnila rychle dostat turisty i místní do centra. Jeden z nápadů byl dokonce spojit lanovkou dnešní tržnici s Horním nádražím, to by ale byl zřejmě příliš velký zásah do podoby lázeňského města.

Podle vedení magistrátu není nezbytné, aby investorem nových lanovek bylo jen město. „V současné době se ale tvoří nový územní plán. Pokud by tak někdo chtěl využít například evropských dotací, měl by už nyní spolupracovat s pracovní skupinou, která územní plán připravuje," říká Riško.

Kromě lanovek ve městě slouží i veřejné výtahy. Jeden se například nachází v Zámecké věži. V minulosti byl vyměněn za moderní variantu.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio