Skleněná kopule Vřídla a komunistický symbol? Nesmysl!

30. březen 2016

Českému rozhlasu Plzeň se podařilo zbořit další karlovarský mýtus. Odpůrci současné Vřídelní kolonády v Karlových Varech totiž léta tvrdí, že půdorys kopule nad Vřídlem připomíná pěticípou hvězdu. Symbol komunismu a budování socialismu.

To je podle kritiků stavby jeden z důvodů, proč funkcionalistickou stavbu zdemolovat a nahradit ji kvalitnější architekturou. Mýtus o pěticípé hvězdě se tradoval mezi laickou veřejností a odborníky desítky let. Kromě jiného proto, že spočítat jednotlivé cípy růžice kupole je dodnes obtížné. Není to v podstatě možné kvůli výšce skleněné kupole.

Cípy růžice, z které je skleněná plastika vytvořena, nelze určit z okolních svahů ani blízkých domů. A náhodní fotografové zpravidla podléhají optickému klamu.

Přesný tvar skleněné kopule nicméně jednoznačně odhaluje pohled z vřídelní fontány. Základním tvarem je totiž čtverec, ze kterého se na jednotlivé strany rozbíhají paprsky a cípy skleněné růžice.

Unikátní útvar vřídelní kopule vychází z návrhu sochaře Jana Fišera. Seskupení skleněných hranolů představuje symbol tepající srdce lázeňského města.

Kopule nad Vřídlem je dominantou kolonády od roku 1975

Moderní prosklená železobetonová konstrukce byla postavena podle projektu architekta Jaroslava Otruby. Na vnitřní skleněné výzdobě se podílel i významný český umělec Stanislav Libenský.

Diskuse o budoucnosti Vřídelní kolonády v Karlových Varech přesto neustávají. Radnice se sice rozhodla staticky narušený objekt opravit, zároveň ale připravuje architektonickou soutěž na podobu nové Vřídelní kolonády. Kvůli stavebním pracím v interiérech letos vytryskne Vřídlo na dočasném místě před kolonádou. V nové přelivné váze by ho měli návštěvníci vídat dva roky.

autor: zdt
Spustit audio