Další přeshraniční cyklostezka je na obzoru. Tahle povede do německého Wildenau

12. duben 2016

Vedení Aše jednalo v německém Wunsiedelu o vzniku další přeshraniční cyklostezky. Nová trasa s pracovním názvem Perlová by měla Aš spojit s obcí Wildenau. Města by chtěla požádat o dotaci na výstavbu této stezky nejpozději začátkem roku 2017.

„Délka této cyklostezky by byla zhruba 27 kilometrů, povrch má být v celé délce asfaltový a trasa by měla vést v blízkosti nedávno zprovozněné železniční trati," říká místostarosta Pavel Klepáček.

Cyklostezka by mohla vést z ašského Geipelova parku přes státní hranici do Wildenau po takzvané Kostelní cestě. Tudy v historii přecházeli věřící z Německa do kostela v Aši. Projektovou dokumentaci k této trase už v roce 2012 zpracovalo Sdružení Ašsko.

„Hlavní částí vypracované projektové dokumentace je především lávka pro pěší a cyklisty přes silniční obchvat Aše. K tomu, aby se chodec či cyklista dostal bezpečně až k Okružní ulici, je ale nutné ještě vyřešit dvojnásobné křížení trasy se železnicí," doplnil Klepáček. Obec Wildenau je od Aše vzdálená asi čtyři kilometry.

Z Aše mohou cykloturisté již nyní přes hranice vyrazit do Selbu, Wunsiedelu a z nedaleké Doubravy také do saského města Oelsnitz. Další plánovaná cyklostezka by měla turisty zavést k prameništi potoka Bílý Halštrov. Na její výstavbu si Aš nechala zpracovat studii.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio