V Sokolově plánují další dvě cyklostezky. Lidé by po nich mohli jezdit do práce

27. duben 2016

K dopravě do zaměstnání by mohly obyvatelům Sokolova a blízkého okolí pomoct nové cyklostezky. Zatímco jedna by měla město propojit s nedalekým Dolním Rychnovem, druhá podle projektu povede ze dvou stran města k chemickým závodům. Na výstavbu těchto cyklostezek chce Sokolov požádat o dotaci.

„Tato cyklostezka by začínala u kláštera a vedla by kolem gymnázia ke strojírnám. U kruhového objezdu by přecházela na stranu směrem k zatopenému lomu Gsteinigt a podél technických služeb směrem na Dolní Rychnov. Náš úsek končí u odbočky u Báňských staveb, na tento by měl pak navazovat úsek, který bude realizovat Dolní Rychnov směrem na Březovou," říká místostarosta Karel Jakobec.

Technicky náročnější bude druhá plánovaná cyklostezka, která povede od chemických závodů jak k areálu Bohemie, tak na druhou stranu do Areálu zdraví. Náklady na tuto cyklostezku budou přibližně 21 milionů korun.

Město chce využít dotací. V minulosti už Sokolov pro výstavbu cyklostezek využil prostředku na zahlazování následků důlní těžby, s jejichž pomocí vybudoval část páteřní cyklostezky podél Ohře.

„Cyklostezku na Královské Poříčí zase financoval Karlovarský kraj. Přestože tak obyvatelé Sokolova mohou využívat množství cyklostezek, město to paradoxně příliš mnoho nestálo," doplnil Jakobec.

Sokolov podpoří také záměr města Kraslice na vzájemné propojení obou měst cyklostezkou. Bude ale muset vyřešit složitý úsek směrem na Svatavu, kde by se trasa v krátkém úseku křížila jak se silnicí, tak železnicí.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio