Oprava Císařských Lázní se opět posouvá. Peníze na rekonstrukci stále chybí

11. květen 2016

V karlovarských secesních Císařských Lázních byly kdysi věhlasné koupele. Později sloužily jako kasino, anebo luxusní kulisy pro film. Natáčely se tu třeba scény kultovní série o Jamesi Bodovi. Už déle než 30 let ale historický areál potřebuje celkovou rekonstrukci. Ta by mohla v závěru letošního roku začít. Pokud budou peníze.

Zázemí pro lázeňské kůry v Císařských lázních už neexistuje. Pryč jsou vany i jiná zařízení. Jen sporadicky se k některým akcím využívá originálně zdobený Zanderův sál. Turisté si památku prohlíží a zlobí se, že ještě není opravená. Původní datum skončení prací byl právě rok 2016.

„Říká se, že by snad měla vláda, ministerstvo kultury nebo snad nějaké jiné instituce přispět na obnovu lázní, ale stále se nic neděje. Tak by mě zajímalo, jestli se s tím bude doopravdy něco dělat nebo je to zase nějaká bouda,“ říká pan Tomáš.

Financování rozsáhlé opravy už stát slíbil, doteď ale žádné peníze nepřišly

„Máme příslib, že z ministerstva kultury je vyhrazená částka 100 milionů korun a z ministerstva financí 200 milionů korun. Ale je to pouze příslib, bohužel. Nepředpokládám, že ve volebním roce se tento příslib bude realizovat, byť bychom byli rádi, aby se tak stalo,“ myslí si krajský radní Petr Zahradníček.

Naopak primátor Karlových Varů Petr Kulhánek věří, že oprava začne co nejdříve. Důležité ale je, aby se všechny strany dohodly na úpravě projektu. Bude o 300 miliónů korun levnější.

„Pokud vše zdárně poběží, budeme v září tendrovat dodavatele stavby tak, abychom mohli v závěru tohoto roku fakticky začít s rekonstrukcí,“ tvrdí Kulhánek.

Celková oprava by nakonec stála 600 miliónů korun. Zatímco dříve sloužily Císařské lázně pro léčení, v budoucnu bude jejich funkce úplně jiná. Vznikne tady kulturní i informační centrum se zázemím Karlovarského symfonického orchestru.

Spustit audio