Na pozemku po chebském Rudolfinu by měly vyrůst bytové domy

10. červen 2016

Z centra Chebu by mohlo zmizet další nevzhledné zákoutí. Po letech by se měl nového využití dočkat zarůstající pozemek v Komenského ulici, kde dříve stávalo takzvané Rudolfinum, naposledy sloužící jako budova gymnázia.

Město totiž odkoupilo od místního podnikatele, který zde chtěl před 15 lety vybudovat hotel, jeho stále platné stavební povolení. Díky tomu zde bude moci stávající vlastník pozemku zrealizovat svoje záměry.

„Stavba hotelu byla tehdy zahájena, takže stavební povolení bylo podle stávající legislativy stále platné a bez jeho zrušení se na pozemku nemohlo začít budovat nic jiného. Odkoupení stavebního povolení sice město přišlo na více než půl milionu korun, ale pokud jsme s tím chtěli pohnout, jiná cesta nebyla. Jinak bychom dále měli v centru města zarůstající džungli,“ říká chebský místostarosta Pavel Hojda.

Město již požádalo stavební úřad, aby odkoupené stavební povolení zrušil. Až se tak stane, pozemek bude odblokován a jeho vlastník zde bude moci začít stavět.

„Podle informací od zástupců společnosti RW Invest, které pozemek patří, si již udělali analýzu dalšího využití. Jako nejvhodnější jim vyšlo bydlení. Chtějí tady proto začít budovat činžovní domy,“ dodal starosta Petr Navrátil.

K demolici zchátralé budovy Rudolfina došlo v roce 1999. Volný pozemek pak o dva roky později získal v soutěži místní podnikatel, a to formou smlouvy o budoucí kupní smlouvě. Svůj záměr vybudovat hotel ale v dojednaném termínu, do prosince 2004, nestihnul. Na poslední chvíli sice stavbu zahájil, ale po uplynutí smluvní lhůty již radnice s pokračováním stavební činnosti nesouhlasila a smlouvu vypověděla.

V roce 2007 prodalo město pozemek firmě RW Invest. Ta zde však kvůli již zmíněnému stavebnímu povolení dosud nemohla svoje záměry realizovat.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio