Sokolovská nemocnice získala nový přístroj pro radiodiagnostiku

13. duben 2017

Radiodiagnostické oddělení sokolovské nemocnice obdrželo nový a moderní rentgenový přístroj. Ten získala nemocnice po dvaceti letech od pořízení toho předchozího. Přinese lepší komfort pro pacienty i lékaře.

„Pro ortopedické operace umí tento přístroj vyrobit nutné snímky vestoje, aniž bychom museli pacienta snímkovat víckrát. Další výhodou je polohovatelný stůl, kdy můžeme pacienty vyšetřovat v různých polohách. Pacienty, kteří nejsou schopni se postavit, si tímto způsobem napolohujeme do vertikálního stavu," říká primář oddělení Jaroslav Štětina.

Unikátní funkcí přístroje je možnost pořízení snímku při zakřivení páteře na jeden dlouhý formát. Takový snímek je nutný pro ortopedickou rozvahu operace či léčby. Pořízený snímek navíc bude možné okamžitě elektronicky odeslat na příslušné pracoviště.

Nemocnice přístroj pořídila za 9,5 milionu korun, z toho přes sedm milionů získala z dotace ministerstva zdravotnictví. Zbytek doplatila skupina Nemos, která zdravotnické zařízení provozuje. Původní vybavení v nemocnici zůstane a bude sloužit jako záložní.

V letošním roce chce Karlovarský kraj v sokolovské nemocnici investovat kolem 40 milionů korun na zahájení rekonstrukce oddělení šestinedělí. Milionem korun na pořízení dalších přístrojů letos přispělo město Sokolov.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio