Z pramene u Aše přestala téct oblíbená minerálka

7. listopad 2017

Zavřeno z technických důvodů. Toto stručné oznámení je už asi tři týdny na vstupních dveřích pavilonu minerální vody v Dolních Pasekách. Kdy bude oblíbená minerálka veřejnosti opět k dispozici, není v tuto chvíli známo.

Z vývěru totiž voda přestala vytékat a dosavadní pokusy o zprovoznění pramene nebyly úspěšné ani po rozebrání a vyčištění systému jímání. Bylo rozhodnuto neprovádět v tuto chvíli rozsáhlejší stavební úpravy či hydrologický průzkum a počká se na jaro.

V posledních letech vydatnost pramene značně kolísá. K obdobné situaci došlo například v roce 2015, kdy se voda v prameni také ztratila, aby po nějakém čase zase začala téct.

Dříve došlo zase k výrazným změnám v chuti minerálky. Ta byla podle všeho způsobena přírodními vlivy.

Ašská radnice do úprav pavilonu a okolí v posledních několika letech, zejména loni, značně investovala. Prakticky v průběhu celého loňského roku se tu objevovali řemeslníci.

Pavilon má nově natřenou fasádu, dveře a okna a vymalovaný je uvnitř. Předtím se opravovala technologie jímání a odtoku minerálky, viditelnými změnami prošlo bezprostřední okolí s novými cestami, parkovištěm, lávkou přes potok a dřevěným altánem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio