V Karlovarském kraji způsobila vichřice škody za desítky milionů

30. listopad 2017

Ani měsíc od řádění vichřice Herwart nejsou v Karlovarském kraji zcela odklizeny a ani vyčísleny veškeré škody, které silný vítr způsobil. Celkově se pohybují nejméně v řádu desítek milionů korun.

Polomy se daří postupně odstraňovat a na zahájení sezony už je prakticky připraven i skiareál na Bublavě, který byl jedním z nejzasaženějších míst v celém Česku.

„Všechny vleky budou ještě v listopadu připraveny zahájit s prvním sněhem provoz. Sněhová děla jsou rozmístěna po sjezdovkách a čekají pouze na mráz, který by měl dorazit již v tomto týdnu. U lanové dráhy ještě pracuje lesní technika na odstraňování polomů," řekl provozovatel skiareálu Jiří Lhota.

Čtěte také

Areál čeká také ještě na dodání dílů na poškozenou lanovku, její oprava je naplánována na polovinu prosince. V bublavském skiareálu způsobila vichřice škody asi za deset milionů korun, vítr polámal několik hektarů lesa a ohnul i sloupy lanovky.

Na odstraňování polomů v Krušných horách, Slavkovském lese i dalších lesích v kraji pracují jak lesníci, tak pracovníci obcí nebo lidé z Horské služby. Díky nim se daří na zimní sezonu připravovat například i trasy pro běžecké lyžování. V některých místech vyvrácené a polámané stromy zavalily celé úseky cest, dlouhé i několik set metrů.

Návštěvníci se postupně mohou začít vracet do lázeňských lesů

„V současné době se dá říct, že všechny úseky, které by mohly být nebezpečné, máme vyčištěné. Samozřejmě se to nedá říct úplně na 100 procent a návštěvníci by určitě neměli vstupovat pod nahnuté nebo nalomené stromy. Celkové odstraňování následků vichřice potrvá až do jara," řekl ředitel lázeňských lesů Evžen Krejčí.

Zatím se podařilo odstranit asi 70 procent škod. Celkovou částku vedení lesů ještě nezná, podle ředitele už je ale nyní jasné, že to budou miliony korun. Oficiálně platí v lázeňských lesích zákaz vstupu do konce listopadu.

Podle mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové byl Karlovarský kraj spolu s Vysočinou zasažen nejvíce, vichřice poničila asi 275 tisíc metrů krychlových dřeva. Energetici vyčíslili škody na elektrickém vedení za Karlovarský a Plzeňský kraj na 17,5 milionu korun.

zdroj: ČTK
Spustit audio