Na Bublavě se začalo lyžovat, poprvé po vichřici Herwart

17. prosinec 2017

Poprvé po ničivé vichřici Herwart se před víkendem rozjely vleky ve skiareálu Bublava v Krušných horách. Vichřice tam způsobila škody za deset milionů korun, většinu už se jich ale podařilo odstranit a zbývá prakticky jen dokončit opravy sedačkové lanovky.

„Od čtvrtečního rána je v provozu vlek a sjezdovka Střední Bleiberg a všechny služby areálu. Do víkendu průběžně zprovozníme i vlek Malý Bleiberg, Dětský park a další sjezdové tratě," uvedl provozovatel skiareálu Bublava Jiří Lhota. Na sjezdovkách leží asi 50 centimetrů sněhu.

Zhruba pět kilometrů sjezdovek je aktuálně pro lyžaře otevřeno na Klínovci, v provozu je lanovka CineStar Express. Ke sjezdovkám Dámské, Pařezovce a Přemostěné přibydou o víkendu ještě Turistická a Slalomák, v provozu jsou navíc lanovky Dámská a Suzuki, uvedla mluvčí areálu Hana Hoffmannová.

Čtěte také

Kompletně v provozu jsou také skiareály na Božím Daru. Rozjely se vleky Neklid, Za Prahou, Hranice i sedačková lanovka. Lyžařský areál Novako spustil kromě vleku poprvé v aktuální sezoně také snowtubing. Od pátku se také lyžuje v Potůčkách.

Zasněžování zatím pokračuje na Plešivci. „Vzhledem k tomu, že naše sjezdovky jsou minimálně 40 metrů široké, proces zasněžování je zdlouhavější než v jiných střediscích. Nadále odstraňujeme závady po vichřici Herwart. Škody dosáhly částky čtyř milionů korun, a to především na lanových drahách," uvedl Petr Voráček.

Pro běžkaře jsou upraveny malý a velký okruh Ježíškovy cesty, okruh přes Novako u Božího Daru a spojky na hranice s Německem.

zdroj: ČTK
Spustit audio