Nekonečné problémy s bezdomovci řeší v Sokolově. Může za ně záchytka

30. leden 2017

Město Sokolov by se chtělo zbavit záchytné protialkoholní stanice, která láká do města bezdomovce. Ti pak ve městě zůstávají a v ulicích jich přibývá.

V Sokolově je jediná protialkoholní záchytná stanice v Karlovarském kraji. Chybí však návazná péče, která by umožnila nápravu jejích chronických klientů. Řešením by mohlo být třeba přestěhování záchytky do města s nemocnicí, kde je i psychiatrická péče.

„Některé osoby bez domova, které svou situaci řeší alkoholem, si ze záchytné stanice udělaly bezplatnou noclehárnu,“ říká starosta Jan Picka.

Někteří lidé nocují na protialkoholní stanici i pět dní v týdnu. Příliš možností léčby pro ně v Sokolově není, místní nemocnice psychiatrické oddělení nemá. Podobné je to s drogově závislými. Těch přitom mezi bezdomovci přibývá, na ulici se kvůli drogám častěji ocitají i ženy nebo mladí lidé.

„Řešením by tak mohlo být přestěhování protialkoholní stanice někam, kde bude možné závislým poskytnout odpovídající následnou péči. Takové možnosti nabízí například nemocnice v Ostrově," uvedl Picka.

Otázku bezdomovectví a souvisejících problémů chce vedení města znovu otevřít na krajské úrovni.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio