Senior Expres najezdil za rok v Sokolově téměř 15 tisíc kilometrů

4. prosinec 2016

Takzvaný Senior Expres v Sokolově najezdil během čtyř tisíc jízd za první rok svého fungování skoro 15 tisíc kilometrů. Přepravní službu využilo 242 seniorů nad 70 let a nejčastěji jezdili do zdravotnických zařízení.

Službu pro město začala loni na začátku prosince provozovat městská policie. Vůz s řidičem za symbolických 15 korun převáží objednané zájemce po městě.

„Mezi nejčastější cíle patří suverénně poliklinika a nemocnice v Sokolově, kam se senioři nechávají vozit nejčastěji. Kromě zdravotnických zařízení jsou to dále třeba nákupní centra," říká místostarostka Renata Oulehlová. Dalším častým cílem byla například ulice Jiřího z Poděbrad, kde má město nízkonákladové byty pro seniory.

Provoz Senior Expresu letos významně pomáhal financovat úřad práce. Obě řidičky se rekrutovaly z řad dlouhodobě nezaměstnaných.

V prvním roce přišel Senior Expres město asi na půl milionu korun, zejména na pořízení a vybavení auta. Od příštího roku se ale řidičky stanou zaměstnankyněmi městské policie, která bude jejich mzdy hradit ze svého rozpočtu.

Službu Senior Expres mohou využít senioři nad 70 let nebo zdravotně postižení s průkazem ZTP. Když si na odboru sociálních věcí vyřídí průkazku, má každý z nich nárok na 20 jízd měsíčně. Jízdu si musí objednat dopředu, nejdéle 14 dní a nejméně dva dny před termínem.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio