Kynutý ovocný koláč

Většinu těchto letních dnů zpracovávám nějaké ovoce a určitě nejsem sama. Vlastně se na výrobu všelijakých džemů, ovocných knedlíků a pečení buchet vždycky těším.

Ingredience
  • 20 g droždí
  • 1 lžička cukru
  • 4 lžíce mléka
  • Sůl
  • 400 g mouky
  • 40 g sádla
  • 40 g moučkového cukru
  • 1 vejce
  • citronová kůra
  • asi 1/2 l mléka
  • ovoce na náplň
  • drobenka

Jeden z nejlépe chutnajících ovocných koláčů jsem okusila v hotelu Pavla ve Vlachovicích, kde je peče Miroslav Čermák. Jde samozřejmě o kynuté koláče, a my se teď dozvíme několik tipů, jak mít koláč taky vynikající.

„Je to kynuté těsto. Musíte mít hlavně dobře vychlazené droždí, které si pak ohřejete, uděláte si kvásek a potom to všechno dobře zapracujete,“ říká kuchař a pekař.

Dobře vychlazené droždí smícháme se lžičkou cukru a vlažným mlékem, necháme vzejít kvásek, a pak už jen přidáme 400 g mouky, přisolíme špetkou soli, dodáme 4 deka tuku, 4 deka cukru, vajíčko, může být i citrónová kůra a mléko podle potřeby – necelý půllitr.

Možná máte i vlastní recept na kynuté těsto, tak hurá na ně.

Ovocný koláč

Zatímco zhruba hodinku kyne, připravíme si ovoce na náplň – a tady se fantazii opravdu meze nekladou, potvrzuje opět Miroslav Čermák: „Co má kdo rád, na co má kdo chuť. Dělali jsme s rybízem, s ostružinami, pan majitel hotelu má rád švestky, tak pro něj dělám se švestkami a máme i vlastní recept na dýni.“

Ať je sezóna borůvek, malin nebo ostružin, později zase přijdou na řadu jablka a švestky a klidně to mohou být i dýně, kynutý koláč je výborný s každým ovocem. Nahoru drobenku a máme odpoledne na zahradě co mlsat.

autor: dak

Související

  • Borůvkový tvaroh

    Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.

  • Šátečky s tvarohem a pudinkem

    Dnes si dáme rychlé a snadné pohoštění, které venku i uvnitř voní vanilkou, a návštěvy je ocení.

  • Jahodové knedlíky ze spařeného těsta

    Protože vlastní jahody ze záhonku nemáme, každý rok za ně utratím docela dost peněz. Ovšem dobroty, co z nich vzniknou, rozhodně stojí za to.