Do oblastní galerie v Liberci se vrací sbírky moderního umění, které na konci listopadu vyplavila voda

16. březen 2015

Návštěvníci oblastní galerie v Liberci budou mít od příštího týdne opět možnost prohlédnout si moderní umění. Obrazy a plastiky se do nově zrekonstruovaných Lázní vracejí po třech měsících vysušování a po opravách. Na konci listopadu vyplavila díla z 20.a 21.století voda.

Štafle, speciální vozítka na obrazy, plány původního rozmístění výtvarných děl a silné ruce – tak to teď vypadá v Oblastní galerii v nově zrekonstruovaných lázních v Liberci.

„Obrazy byly uloženy v depozitáři a teď se převážejí sem,“ konstatuje ředitel galerie Jan Randáček a pokračuje: „Bohužel tady na konci listopadu došlo k havárii na klimatizaci, takže do této místnosti zatekla voda. Proto jsme museli tuto část expozice deinstalovat…“

Konkrétně šlo o expozici s názvem Na vlnách umění, která představuje díla českých, slezských a moravských umělců po roce 1900. Štěstím v neštěstí bylo, že voda nepoškodila samotná díla.

„V jednom případě došlo k nasáknutí vody do plátna do zadní části a v jednom případě se vzdušná vlhkost dostala do uměleckého díla. Tato dvě díla jsme museli dát k restaurátorovi, aby zajistil jejich správné vyschnutí, ostatní díla přečkala bez úhony,“ dodává Jan Randáček.

Návštěvníci budou moci navštívit nově otevřenou expozici v Oblastní galerii v Liberci už v druhé polovině tohoto týdne.

autor: sas
Spustit audio