Liberec je proti zavedení spádových oblastí pro mateřské školy. Problém by měly i další obce

2. prosinec 2015

Liberecká radnice navrhuje změnu připravované novely školského zákona. Ta zavádí spádové obvody pro mateřské školy. Fungovaly by podobně jako oblasti pro základní školy - rodiče by tak museli děti dát do mateřinky jenom v místě svého bydliště. Pro Liberec, kde jsou školky už teď na hranici kapacity, by to bylo podle vedení města komplikované. A problémy by měly i okolní obce, které vlastní školku nemají.

„V praxi, pokud budou spádové obvody, to pro rodiče bude znamenat, že budou mít jen jednu jedinou školku, do které budou moci své dítě přihlásit, protože v současné situaci nejsme rodičům schopni nabídnout rodičům místo pro jejich děti v nespádové školce,“ vysvětluje případně komplikovanou situaci liberecký radní pro školství Ivan Langr ze Změny pro Liberec.

Město požádalo o pomoc ministryni školství Kateřinu Valachovou z ČSSD, ta ji na své návštěvě v Liberci v tomto týdnu přislíbila.

Čtěte také

„Spádové oblasti mateřských škol velmi podporovaly menší obce a města, která jsou členěná na části a obvody. Ukazuje se ale, že se zapomnělo na města, která takto členěná nejsou, kde by novela školského zákona tak, jak je, mohla činit problémy z hlediska dostupnosti školního vzdělávání. Budeme proto novelu upravovat tak, aby to vyhovovalo praxi.“

V Jablonci je situace lepší, ne ale ideální

Druhé největší město v kraji - Jablonec nad Nisou - nemá tak akutní problém s kapacitou školek jako Liberec. Letos i loni se v Jablonci podařilo umístit všechny tříleté děti v městských mateřinkách – i když ne vždycky ve spádových.

Svého synka do místa svého bydliště letos nedostala například maminka Petra Handlýřová.

„Byl to problém v naší spádové školce, protože tam je hodně lidí a nedostali jsme se tam. Umístili nás jinam, a i když musíme dojíždět, je to schůdné.“

V případě, že by začaly spádové obvody pro mateřinky platit, udělá Jablonec taková opatření, aby se všechny děti do své školky dostaly, slibuje radnice.

Novela by mohla způsobit problém obcím, které vlastní školky nemají

Pokud by začaly platit spádové oblasti pro mateřinky, velký problém by to znamenalo pro obce, které vlastní školku nemají. Třeba Šimonovice - rodiče odtamtud vozí děti nejčastěji do Liberce, tam by ale neměly spádovou oblast, když tam nebydlí a žádná školka by jim tak dítě nevzala, pouze v případě volné kapacity, ta ale v Liberci chybí.

Šimonovice už léta plánují postavit vlastní školku, čekají ale na dotaci od státu. Sama obec na to nemá peníze, vysvětluje starostka Leona Vránová ze Sdružení kandidátů pro rozvoj.

„Rozpočet obce se pohybuje kolem 10 milionů korun a po odečtení režijních nákladů nám zbydou 2 miliony na investice.“

autor: sas
Spustit audio