Zubaře v Chrastavě hledali skoro rok. Město mladou lékařku nalákalo na vybavenou ordinaci a byt

20. leden 2016

Česká republika se potýká s nedostatkem stomatologů. Nejinak tomu bylo v Chrastavě na Liberecku. Za zubařku odcházející do důchodu město hledalo náhradu téměř rok. Se sháněním pomáhal i Liberecký kraj a Stomatologická komora. Nakonec město uspělo. Muselo ale na své náklady vybavit ordinaci.

Hana Ranušová působí v ordinaci dva týdny. Teď ošetřuje sedmiletou Kačenku, které se prořezává šestka. S maminkou Lucií Chadrabovou je u nové paní zubařky poprvé. Ta její odešla do důchodu.

„Dvacet, třicet zubařů vám řekne, že vás nepřijme. A to i přesto, že dítě potřebuje ošetřit…“ stěžuje si Chadrabová.

Na nedostatek pacientů si nová zubařka nemůže stěžovat. Denně ošetří průměrně dvacet pacientů.

„Už mi prošlo rukama 250, možná 300 pacientů. To je hodně papírování – je to fakt náročný. Jsem tu od rána do večera,“ konstatuje Ranušová.

Nová zubařka je v Chrastavě spokojená. Má totiž k dispozici úplně novou ordinaci i s vybavením

„Hodně mě namotivovalo to, že mi pan doktor slíbil, že mi zařídí ordinaci podle mých představ… Zařídit si takovou ordinaci je finančně náročné, sama bych se do toho nehrnula. Celkem to stálo asi 1,7 milionu,“ upřesňuje Hana Ranušová.

Zubařku podle starosty Chrastavy Michaela Canova ze Starostů pro Liberecký kraj sháněli téměř rok.

„Oslovili jsme Stomatologickou komoru, poslali jsme to i na vysoké školy, i Liberecký kraj se snažil pomoci... Vypadalo to špatně, dlouho to vypadalo, že nikoho neseženeme. Aby se to povídlo, nabídli jsme novému zubaři přednostně do pronájmu byt a se zubařem, co nastoupil před několika lety, jsme se se dohodli, že pro novou zubařku dáme nové zubařské křeslo v hodnotě 400.000.“

Přijde změna vysokého školství a přibude lékařů?

Starosta v nedostatku lékařů vidí velký problém. Oslovil proto Svaz obcí a měst, aby se společnými silami zasadili o změnu struktury vysokého školství v oblasti stomatologie a dalších medicínských oborů.

„Zní to krásně, že se každý dostane na vysokou školu, kam chce. My ale nepotřebujeme, aby vysoké školy chrlily ročně tolik filozofů a politologů, protože stejně drtivá většina z nich nesežene místo ve svém oboru. Naopak by mělo být podstatně víc lékařů. Studium lékařských oborů je určitě finančně mnohem dražší, ale nedá se nic dělat – stát to prostě musí udělat. Jinak tady hrozí krach zdravotní péče.“

Problémy se sháněním zubařů neměli jen v Chrastavě. Podobné problémy řešili i v Hrádku nad Nisou, Chotyni nebo ve Frýdlantu.

autor: Eva Malá
Spustit audio