V českolipské nemocnici se kompletně opravuje systém centrálního chlazení

22. červen 2016

Už měsíc je v areálu českolipské nemocnice omezená doprava. Kvůli rekonstrukci centrálního chlazení je podjezd mezi budovami nemocnice jednosměrný. Další dopravní omezení si vyžádala výměna chladící věže na střeše nemocnice. Odborná firma jí tam musela dopravit pomocí vysokého jeřábu.

„V současné době jedeme na jeden chladicí okruh. Musíme zajistit chlazení pro celou nemocnici. Za pomoci jeřábu dnes namontujeme chladicí věž, tím pádem budeme moci připojit nově rekonstruovaný chladící okruh. V druhé části prací bude, zhruba za čtrnáct dnů, demontována jedna chladící věž a opět vyměněná za novou. Poté proběhne konečná demontáž původní chladící věže,“ vysvětluje vedoucí údržby českolipské nemocnice Roman Vašek.

Jeřáb vynesl na střechu nemocnice konstrukci pro usazení chladící věže. Za několik málo minut pak následovala věž samotná ‒ na střeše byla za pár minut.

„Samozřejmě jsme řešili harmonogram minutu po minutě. Pro nás bylo zásadní nechat příjezd na centrální příjem volný. Kdokoliv by z pacientů přijel sanitkou, tak bude okamžitě přijat bez jakéhokoliv omezení,“ dodává technicko-provozní ředitel nemocnice Ivan Garaj.

Výměna chladící věže v českolipské nemocnici

Omezení dopravy v areálu nemocnice bude ale kvůli rekonstrukci centrálního chlazení pokračovat.

„Bude tu omezení, ale zmenší se na to, na co si tu pacienti a návštěvníci zvykli. Je to omezení v průjezdu pod nemocnicí, kde je nyní jednosměrný provoz. Tam je jediný montážní otvor, kudy budeme dopravovat nové technologie do podzemních prostor, kde budou definitivně umístěné nové chladící jednotky a další technologie,“ dodává Garaj.

Kompletní rekonstrukce centrálního chlazení má být hotová do konce července.

Spustit audio