Českolipská nemocnice rozšiřuje počet sociálních lůžek pro pacienty, kteří nemají po léčbě kam jít

25. listopad 2015

Zatímco některé nemocnice ruší lůžka, v České Lípě naopak přibydou. Tamní nemocnice rozšiřuje počet sociálních lůžek. Slouží pro pacienty, kteří už nepotřebují akutní nebo následnou lékařskou péči, nemohou se ale vrátit domů a zatím pro ně není místo v některém z ústavů sociální péče. Lůžek má nemocnice zatím pět, po Novém roce jich bude celkem 18.

„Na rozdíl od lůžek z LDN se budeme snažit dodržet zvýšený standard, to znamená, že na každém pokoji bude třeba televize. Ty tři pokoje jsou po šesti lůžkách. Pokoje budou nově vybavené - postele, noční stolky. Sociální lůžka budou poskytovat péči, jakou jsou třeba v domovech důchodců. Bude tam tudíž trochu jiný režim než na standardním oddělení," říká vrchní sestra oddělení následné péče českolipské nemocnice Lenka Caklová.

„Představte si, že máte doma pacienta a máte možnost se o něj starat. Jsou lidé, kteří se postarat nemohou a v tu chvíli se tito lidé umístí do domova důchodců. Než ale naběhne čas a ten domov důchodů nám pacienta příjme, tak po tu dobu slouží ta sociální lůžka,“ pokračuje Caklová.

Českolipská nemocnice má mezi pacienty i jednoho rekordmana v době strávené v nemocnic. Ten tu leží už sedm a půl roku. Nyní je už asi tři čtvrtě roku právě na sociálním lůžku. Takových případů ubývá. Přesto jsou tu pacienti, kteří jsou tu hospitalizovaní přes rok. Těch je nyní kolem pětadvaceti.

Zatím prázdné pokoje kde budou od ledna 2015 sociální lůžka

„Jsem po mrtvici a mám ochrnutou polovinu těla,“ říká Gertruda Gurová, která je v nemocnic zhruba tři roky. Problém byl v tom, že se nebylo kam vrátit. „Potřebovala bych mít ošetřovatelku. Dcera na mě nemá sama čas, když pracuje.“

O seniorku se tak nemá kdo postarat. V současnosti využívá sociální lůžko a ráda by z nemocnice odešla.

„Už jsem tu slavila dvoje Vánoce, tak bych ty jedny chtěla slavit s dětmi. Kdyby se to trochu hnulo. Řeknu vám, jak to je. Nejdříve by musel někdo umřít, aby se uvolnila postel v tom pečovateláku, nebo v domově důchodců.“

Spustit audio