Rychlejší hojení zlomenin! V českolipské nemocnici mají nový přístroj

20. červenec 2016

Pracovníci oddělení léčebné rehabilitace českolipské nemocnice začali používat nový přístroj s moderní technologií. Mezi účinky terapie patří hlavně úleva od bolesti, podpora kloubní mobilizace nebo podpora hojení zlomenin a svalová relaxace. Českolipská nemocnice je teprve druhé pracoviště v České republice, které léčí pacienty tímto přístrojem.

„Je to přístroj, který vytváří elektromagnetické pole v tomto aplikátoru, dochází k vytvoření elektrického proudu, který vede ke svalovému stahu za léčebným účinkem,“ vysvětluje Dana Šperlíková, vrchní fyzioterapeutka českolipské nemocnice.

Novinka připomíná vysavač

Přístroj vypadá trochu jako vysavač, který má místo hadice aplikátor. Ten je na pohyblivém rameni, které se dá nastavit tak, aby to lépe vyhovovalo při přiložení na jakoukoliv oblast.

Pacientka přišla s bolestí v akutním stadiu. Dana Šperlíková si na přístroji navolí konkrétní program a ujistí se, že se pacientce sedí pohodlně a je možné začít s terapií. „Přidávám intenzitu a ptám se, jestli cítí brnění. Pokud ano, pak přidávám na intenzitě. Ujistím se, že to není nepříjemné, a že pacientka cítí svalový záškub,“ popisuje fyzioterapeutka.

Pacientka podstupuje v českolipské nemocnici terapii s novým přístrojem, který by měl rychleji hojit zlomeniny

Přístroj má českolipská nemocnice jako druhá v republice

Terapie trvá přibližně osm minut, po druhé až třetí aplikaci dochází ke snížení bolesti.

„Je to novinka na trhu. U nás v České republice funguje u nás jako na druhém pracovišti,“ podotýká primář oddělení léčebné rehabilitace českolipské nemocnice Vladimír Trenčiansky a dodává jaké má přístroj využití: „Onemocnění velkých kloubů, poškození svalů, urychlení hojení při poškození šlach i zlomenin.“

Údajně účinnější než magnetoterapie

Podle Vladimíra Trenčianského je počet sezení daný diagnózou, přesto je jich podstatně méně než při klasické magnetorepii. „Sezení bývá čtyř i až osm, podle účinku, podle toho, jaký je nález. Když to srovnám s klasickou magnetoterapií, kde se doporučuje patnáct až dvacet pět sezení, jsme úplně v jiném čísle.“

Terapii zatím pojišťovny nehradí a zájemci si ji musí zaplatit.

Spustit audio