Jednotka liberecké nemocnice, která pomáhá ochrnutým pacientům, se otevřela lidem

5. září 2016

Autonehoda, pád z kola, skok do vody nebo nezvládnutá jízda na lyžích. To jsou nejčastější příčiny úrazů, které pacienta přivedou nejdříve na traumatologii a po operaci na spinální jednotku. Liberecká nemocnice ji dnes otevřela návštěvníkům. Ti si na oddělení mohli prohlédnout různé přístroje a cvičební pomůcky, které pacientům pomáhají rehabilitovat. Dozvěděli se, že mícha se může poškodit nejen při nehodách, ale i kvůli zánětlivému cévnímu nebo nádorovému onemocnění.

„Na spinální jednotku se dostávají ti, kteří mají poškozené funkce míchy – nejenom úrazem, ale i zánětem, onemocněním páteře nebo zhoubným bujením,“ vysvětluje Richard Lukáš, přednosta traumatologie liberecké nemocnice. „Cílem jednotky je podpořit všechny zbylé funkce, založit proces osamostatňování a využití všech zbytkových kapacit a nabídnout mu nějaký směr,“ pokračuje lékař.

Na spinální jednotce liberecké nemocnice pacienti rehabilitují, dokonce i cvičí jógu

„V práci s pacienty nám pomáhají přístroje využitelné jak na lůžku, tak mimo něj. Monitory, abychom mohli sledovat životní funkce pacientů, okysličení a saturaci,“ popisuje sestra Alena Kyryanová.

Pro pacienty je samozřejmostí i rehabilitace, cvičí jógu a k dispozici mají i specializovaného psychologa.

autor: Eva Malá
Spustit audio