V muzeu v Jilemnici vystavuje Pavel Sivko - žák zakladatele českého animovaného filmu Jiřího Trnky

16. říjen 2016

Žák zakladatele animovaného filmu Jiřího Trnky, grafik a ilustrátor Pavel Sivko, vystavuje v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Nejvtipnější jsou jeho obrázky ptačích budek, které dostaly název 1KK 4. kategorie, k vidění je i moderní Krakonošova zahrádka.

„Jedná se o to, že je tam vždycky nějaká zajímavá zkratka. Někdy je to hladivé, úsměvné, ale někdy v tom je taky veliké memento. A to si myslím, že dnešní příroda a vztah k přírodě také potřebuje. I proto si pana Sivka nesmírně vážím, i když v prvé řadě si vážím jeho nesmírné tvůrčí invence a jeho skutečně excelentního umění“, hodnotí volnou grafiku Pavla Sivka ředitel Krkonošského muzea Jan Luštinec.

Pavel Sivko propadl volné grafice, sám si vybírá témata, někdy trochu pohádková ve stylu Krakonošovy zahrádky, jindy o soužití přírody s moderní dobou. Rád ilustruje knihy, zmiňme Antona Pavloviče Čechova a knihu Cestou, Hárún a moře příběhů od Salmana Rushdieho nebo Čarovné prstýnky Markéty Zinnerové. Při knižních ilustracích, za které dostal řadu cen, už podle svých slov nemůže být tak rozevlátý jako u volné grafiky: „U těch ilustrací je závazné to, že ten text vás musí inspirovat. Ten je tam prostě daný, oproti volné grafice, kdy si vymyslíte obsah.“

Pavel Sivko je navíc autorem 15 poštovních známek, jednu v jilemnickém muzeu pokřtil: „To je letadlo Aero a je to v takové sérii historických dopravních prostředků.“ Nad ilustracemi lodí a letadel srdce filatelisty zaplesá, stejně jako nad známkami historických a slavných osobností. „To jsem dělal k výročí Jana Husa, pak myslím, že bylo dvě stě let od opery Wolfganga Amadea Mozarta – Titus. Pak byly i Kroměříž, Holešovice, památky UNESCO. Dělal jsem i portréty k výročí Vlasty Buriana, Jiřího Trnky,“ uvedl Pavel Sivko.

„Česká známka má ve světě obrovskou pověst a já mám pocit, že naše veřejnost o tom zas až tak neví. Je to obrovská škoda, protože to je naše ne stříbro, ale doslova zlato. A my jako muzeum jsme dostali ocenění od svazu filatelistů za mimořádný přínos rozvoji české filatelie,“ dodává ředitel Krkonošského muzea v Jilemnici Jan Luštinec.

Spustit audio