Šperky, které nikdo nemá. Jsou originální a přitom z odpadu

Originální moderní šperky vyrábějí účastnice řemeslných dílen z Turnova. Říkají si salónistky a jejich dílka jsou z plastu, smaltu a skla.

Svým uměním se chlubí v Muzeu Českého ráje v Turnově ženy, které jsou převážně v důchodu a relaxují při výrobě šperků. „Sbíraly jsme barevná víčka od čističů na WC a teď máme supermoderní náhrdelníky,“ ukázaly při vernisáži.výstavy prací Výtvarného salónu.

Dílka salónistů

Výstava ukazuje nejlepší dílka tak zvaných salónistů, kteří poznávali „Tajemství šperku“ a objevovali „Kouzlo řemesla“. K vidění jsou šperky z různých materiálů, třeba ze dřeva, plastu či kosti, smaltované nebo šperky z tepaného ocelového drátu. Ale také oděvní doplňky a brože vyšívané skleněným rokajlem, vlastnoručně vázané knihy, mramorovaný a ruční papír nebo pískované a malované sklo.

Korále z víček čističů na WC.

Extravagance z mála

„Z víček z čističů na WC jsem udělala náušnice,“ ukazuje účastnice řemeslné dílny Jana Legátová Tomanová. Je i autorkou pískovaných váz. „Vázu polepím fólií, na ni nakreslím fixem motiv, vyříznu jednotlivé tvary a pak stříkám pískovací pistolí,“ popisuje výrobu Jana Legátová Tomanová.

Extravagantní přívěšek z krabičky od sýrů vyrobila paní Dita, která je původní profesí stavařkou. „Ono se to nezdá, ale je za tím strašně moc práce. Všechno je dostříhané, dobroušené, aby to nebylo ostré,“ říká.

Nevšední výrobky je možné v Turnově vidět do 22. ledna.

Pískované vázy Jany Legátové Tomanové.
Spustit audio