O část Riegerovy stezky se budou starat Semily, město se tak dohodlo s církví

2. červen 2017

Semily budou pečovat o velkou část Riegerovy stezky. S katolickou církví, která tuto známou turistickou trasu získala v restituci, město uzavře pachtovní smlouvu na dvacet let.

„Je to skvělá spolupráce v tom, že Riegerova stezka je pro nás zásadní a důležitá. Církev vyjádřila jasnou myšlenku, že oni nemají prostředky a ani možnosti se o tuto významnou lokalitu starat. Budeme i hospodařit jako lesní hospodáři a budeme dávat celkově Riegerovu stezku do pořádku. Jak těžbou, tak výsadbou i údržbou na dalších dvacet let,“ uvedla semilská starostka Lena Mlejnková ze Starostů pro Liberecký kraj.

Do doby, než získala Riegrovu stezku a lesy na pravém břehu Jizery římskokatolická církev, staraly se o stezku Lesy ČR. Ty budou i nadále hospodařit na levém břehu Jizery. „Lesnické hospodaření v těchto lesích je významně ovlivněno jednak tím reliéfem údolí, charakterem lesa a také stupněm ochrany přírody. Když jsme prováděli lesnické hospodaření, tak jsme zpracovávali nahodilou těžbu – to znamená odumřelé stromy. A dále jsme neprováděli žádné větší zásahy, protože lesní dřeviny se v této oblasti samy zmlazují,“ popsal krajský ředitel Lesů ČR Ludvík Řičář.

Riegerova stezka vede údolím Jizery

Na Riegerově stezce je 15 zastavení, věnovaných ochraně přírody, fauně, flóře, geologii, turistice a technickým zajímavostem v údolí. Semily by chtěly vybudovat na stezce nová odpočinková a pikniková místa, opravit bezpečnostní zábradlí a odstranit některé polomy, které se tam objevily během posledních dvou let. Zastupiteli schválenou pachtovní smlouvu teď musí ještě podepsat litoměřické biskupství.

Spustit audio