Bezdomovci v Novém Boru mohou přečkat noc v Homeless Office

21. leden 2016

S příchodem mrazů hledají lidé bez domova místo, kde mohou strávit noc v teple. V Novém Boru na Českolipsku jim nabízejí takzvaný Homeless Office, tedy v překladu nějako "bezdomoveckou kancelář". Lidé bez domova se tam mohou oholit nebo osprchovat. Zůstat mohou i přes noc, i když jen na židli u stolu nebo na karimatce na zemi.

„Věděli jsme, že se v Novém Boru pohybují nějací bezdomovci a nemohli být na ubytovně. Buď neměli peníze, nebo doklady. Ti bezdomovci tady nebudou mít noclehárnu, ale sednou si tady a přečkají tu noc a ty největší mrazy,“ vysvětluje vedoucí odboru sociálních věcí v Novém Boru Jiřina Kubáňová.

Na zemi jsou karimatky, ty tu ale vždy nebyly. „Když jsme začali uvažovat o tom jak by to mohlo vypadat, vycházeli jsme z toho, že se bezdomovci dostanou třeba do autobusových čekáren. Tam si sednou a noc přečkají. Podobně to může fungovat tady v trochu lepších podmínkách,“ vzpomíná Kubáňová.

Homeless Office je jedna místnost, kde jsou karimatky a deky. Kapacita by podle Jiřiny Kubáňové měla být dostačující.

„V současné době je kapacita dostačující, protože máme klienty, kteří ani sem nejdou. Raději přespávají pořád v polorozpadlých domech a nikdo je nedonutí, aby tu nabízenou pomoc přijali.“

Lidé bez domova se mohou v Home Office i osprchovat

Homeless office - hygienické centrum

Novinkou v Homeless Office je místnost se sprchami a umyvadly. Tam se za desetikorunu mohou umýt. V ceně je ručník i tekuté mýdlo. Na umytí mají dvacet minut.

„My jsme rádi, že to hygienické centrum se rozjelo jednou týdně, tedy v té omezené míře, protože o něj usilujeme už dlouho. Je to z toho důvodu, že bezdomovce nemáme během roku kam poslat,“ doplňuje sociální pracovnice Jana Kučerová.

Správcem zařízení je Karel Kohout, který také dohlíží na dodržení dvacetiminutového limitu na hygienu. „To koupání je pro ně rychlá záležitost. Pokud se tu ubytují přes noc, tak podle ručníků poznám, jestli se večer koupali nebo ne.“

„Možnost osprchovat se v hygienickém centru využili bezdomovci desetkrát. Sedmnáctkrát pak využili možnost přečkat noc v Homeless Office. V tomto počtu jsou ale i ti, kteří se během pobytu mohou i osprchovat,“ dodává Jiřina Kubáňová.

Město lidem bez domova nabízí i možnost zajistit bezplatný odběr ošacení v Charitním šatníku, ale také odbornou pomoc při hledání dlouhodobějšího ubytování.

Spustit audio