Čerstvý sníh způsobuje další komplikace v dopravě

Řidiči v Libereckém kraji by měli být na silnicích velmi opatrní. Kamiony mají problémy v kopcích a objevují se sněhové jazyky a závěje. Sněžení by mělo postupně ustávat. Začne klesat teplota, a silničáři varují, že na některých silnicích se tak sníží účinnost chemického posypu.

Situace se uklidnila a hlavní tahy jsou většinou mokré se zbytky sněhu. Nasněžilo asi 10 centimetrů. Skoro na všech silnicích musejí řidiči dát pozor na sněhové jazyky. Tvořit se mohou hlavně na otevřených úsecích. Fouká totiž silný vítr a hrozí i námraza. Problémy mají kamiony ve městech i kopcích. Neprůjezdná je kvůli nehodě nákladních aut silnice mezi Dolní Krupou na Mladoboleslavsku a Ralskem na Českolipsku. Zavřené byly i některé další silnice pro kamiony.

„Do dnešní sedmé hodiny ranní byla pro kamiony uzavřená silnice mezi Novým Borem a Práchní. Úsek je už v tuto chvíli průjezdný. Řidičům doporučujeme, aby při řízení zohlednili povětrnostní podmínky a přizpůsobili jim rychlost i styl jízdy,“ říká mluvčí krajských policistů Ivana Baláková.

Sněhové závěje odklízí těžká technika

Silničáři musí používat i těžkou techniku, aby mohli kupy sněhu odklízet. Třeba do Lomnice nad Popelkou jel těžký šípový pluh, aby odstranil tamní závěje. V okolí Míseček používají sněhovou frézu, protože sníh už přes bariéry nejde normálně přehodit. Sněhové jazyky hlásí Kořenov a Desná na Jablonecku.

Sněžení by mělo postupně ustávat, dopoledne ale by mělo drobně sněžit. Začne klesat teplota, a na některých silnicích tak klesne účinnost chemického posypu, varují silničáři. Řidiči osobních aut by měli být opatrní kvůli kluzkým silnicím.

autor: jch
Spustit audio