Cyklistům, kteří jezdí pod vlivem alkoholu, hrozí pokuta až 50 tisíc korun

Cyklistika a léto k sobě neodmyslitelně patří. Cyklostezky na Českolipsku jsou teď plné milovníků jízdy na kole. Někteří ale nevědí, že musí respektovat stejná pravidla, jako když sedí za volantem. Platí to hlavně o alkoholu. Přesto strážníci nebo policisté často zastaví cyklistu i s několika promile alkoholu v krvi.

Kontroly cyklistů, a to především na alkohol, nejsou v létě ničím výjimečným. Kontrolovat je mohou jak strážníci, tak policisté. „Pokud je naměřená výše v toleranci – do 0,24 promile alkoholu, řešíme to pouze interně, tedy sepsáním úředního záznamu,“ vysvětluje policista Filip Hloušek.

Do jedné promile je to pokuta až 25 tisíc korun. Když je to víc než jedna promile, může se pokuta vyšplhat až na 50 tisíc korun. Ivana Baláková, policejní mluvčí

Ne všichni cyklisté jsou zodpovědní. Někteří sednou na kolo i s alkoholem v krvi a pouštějí se tak i do městského provozu, jak potvrzuje ředitel českolipské městské policie, Vladimír Jeník: „V poslední době byli strážníci zavoláni k případu pána, který chtěl na kole přejet kruhový přejezd. Nadýchal přes dvě promile, vzhledem k množství alkoholu nebyl schopen kruhový objezd projet a vymotat se z něj.“

Jezdce na kole, kteří před usednutím na bicykl požili alkohol, potkávají strážníci v létě čím dál častěji. Cyklisté nesmí před jízdou ani během ní pít alkohol. Pokud zákaz nerespektují, čekají je ve správním řízení vysoké pokuty. „Do jedné promile je to pokuta až 25 tisíc korun. Když je to víc než jedna promile, může se pokuta vyšplhat až na 50 tisíc korun,“ varuje českolipská policejní mluvčí Ivana Baláková. Přestože opilí cyklisté ohrožují nejen sebe, ale i ostatní účastníky silničního provozu, nehrozí jim zákaz řízení motorových vozidel.

Spustit audio